Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Perdre territori, llocs de treball i dignitat: Aturem Eurovegas

El president de la Cooperativa Santboiana, senyor Lluís Solanas i Cisneros ha publicat un molt bon article a la web de Plataforma Eurovegas. Jo no puc afegir res més.
Només cridar-vos l’atenció que en cap moment el govern dels millors i el partit CiU manifesten la pèrdua de llocs de treball si aquest projecte vergonyant finalment arriba a ser una realitat. Més de 1.500 famílies i els treballadors que viuen de la producció agrícola es quedaran a l’atur. I no em valen les manifestacions que rebran una indemnització. Tots sabem que el valor agrícola i de finques rústiques és baixíssim. Això sí, els que han comprat sol erm, aquests sí que podran especular i guanyar diners. No puc entendre aquest aferrissament en convèncer a la gent que el projecte del senyor de Las Vegas és vital i molt important per el futur del nostre país.

Aquest article del President de la Cooperativa Santboiana és molt aclaridor. No apareix a la premsa. No s’explica tota la veritat. Paga la pena llegir-lo. I no us perdeu l’article de la regidora del PP de l’Ajuntament de Sant Boi a la revista Viure a Sant Boi. Ignorància i poc cervell. 
                                   
————————————-

Després de llegir molts escrits sobre el tema, l’article “Sí a Eurovegas!!!”, a la revista Viure Sant Boi- estiu 2012, escrit per la regidora del PP de l’Ajuntament de Sant Boi, Sra. Lozano, ha estat l’últim que em fa tremolar.

Com a President de la Cooperativa Agrària Santboiana no estic gens ni mica d’acord amb el que exposa, donat que la seva postura fa “negoci” amb el que no és seu, i a més a més, ho hem d’agraïr en pro de l’interés comú.

Es proposa riquesa a canvi de territori, però no ens equivoquem, ara el territori ja genera riquesa perquè s’hi treballa i el gaudim tots. Si Eurovegas s’instal·la al Delta del Llobregat, riquesa i territori només seran d’uns pocs.

Cap polític en parla, però en aquests terrenys existeix activitat econòmica i ningú apunta quants llocs de treball es destruiran. Les empreses agrícoles no representen res per a la societat? Els pagesos no són pymes o autònoms? És més, el Delta del Llobregat i tota l’activitat econòmica que s’hi desenvolupa ha de patir la incompetència dels polítics per crear projectes de futur sostenibles i propis, que generin riquesa? Quines són les mesures de protecció que s’adoptaran en relació als llocs de treball que el projecte d’Eurovegas destruirà? Es recolzarà el sector agrícola algun cop?

Com a exemple més proper em centraré en la Cooperativa Agrària Santboiana, entitat que represento i presideixo.

Tenim tres seccions: magatzem, Mercabarna i administració.

Al magatzem, es venen diferents productes d’utilitat per a les empreses agrícoles, de jardineria i inclús per a particulars. Però nosaltres no fabriquem aquests productes sinó que ens proveïm dels productors/fabricants i els fem arribar al consumidor final. A tots tres nivells (productors/fabricants- intermediari- consumidor) existeixen llocs de treball interconnectats i depenents de que aquesta cadena de consum funcioni perfectament.

A Mercabarna passa el mateix, però a escala més gran. Al nostre punt de venda de la Nau G, aproximadament 40 empreses agrícoles i/o autònoms, i que totes tenen personal assalariat, porten el seu gènere per a la seva venda. És gènere fresc, de proximitat, característiques úniques de la nostra terra: collit i menjat en menys de 24 hores. Grans cadenes de supermercats, petites botigues i restaurants compren aquest producte per la seva qualitat i bon gust. Ja ho diuen: sóm el que menjem, però potser això no interessa!

I finalment, com a totes les empreses, i més a la nostra, que té cent tres anys d’història, existeix el departament d’administració que, obviament, també genera llocs de treball.

Tinc tots els treballadors de la casa molt preocupats i amb la por de quedar-se sense feina, per no dir tots el pagesos (persones també joves com jo) que diuen que ens expropiaran les nostres terres, les que cultivem amb tant d’esforç i treball, valors que sembla s’han perdut a la nostra societat.

Això no és demagògia, és una realitat. No només existeix la Cooperativa Agraria, hi han més pagesos i empreses agrícoles d’embergadura que treballen al Deltan i viuen de l’agricultura.

No entraré a valorar la incommensurable vàlua d’aquest patrimoni agroalimentari que tenim, ni la singularitat del seu petit ecosistema, però el que és segur és que el nostre Delta, el de tots, desapareixerà per sempre. No és racional destruïr un espai únic que tant d’esforç ha costat preservar.

Eurovegas no és la solució al nostre problema d’atur. El nostre problema és que els que dirigeixen el nostre país ens augmenten els impostos i en canvi no són capaços de generar activitat econòmica.

El que és una irresponsabilitat és canviar territori, la nostra terra i per tant la nostra força per decidir com volem viure, per un projecte que no produeix res, per una activitat que no és capaç de crèixer per sí mateixa si no és a canvi de més territori.

Si-us-plau, el que és demagogia barata és especular amb un projecte per distraure l’atenció sobre la incompetència dels governants i sobre la falta de propostes serioses. El que és demagogia és jugar amb la desesperació dels nostres aturats i la desesperació de les famílies a costa nostra.

Fotografia: Conreus al Delta del Llobregat. RG. 

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.