Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Obama visita Birmània/Myanmar

El proper dia 19 de novembre, el President dels EE.UU. Barak Obama aterrarà a l’aeroport de Yangon/Rangoon i visitarà oficialment el país. Va acceptar la invitació feta per el President Thein Sein durant la seva estada a Nova York. És del tot inimaginable aquesta visita tot just fa poc menys d’un any i mig. Hi ha una petita revolució al país. Un país pobre, amb moltíssims problemes, que lluita per una democràcia que mai ha tingut, on tot just fa uns díes va patir un fort terratrèmol, on la violència a l’estat d’Arrakan continúa, on les guerrilles de l’altra part del país no s’acaben entre els Kachin i l’exèrcit.

I Obama els visita. El proper dia 19 de novembre. Així ho ha confirmat l’Oficina de la Presidència del país. Deixant de banda que els EE.UU. es volen posicionar en aquesta part del sudest asiàtic per davant de la Xina i la Índia, és un pas endavant en aquest camí a la democràcia. El que més m’agrada d’aquesta visita és que hi haurà una conferència i una reunió a l’Universitat de Yangon, al campus. 

De sobte, des de fa tres díes han aparegut centenars de treballadors per fer petits treballs de neteja i arreglar les voreres, els camins, i les façanes dels edificis del campus.
Els contratistes han aparegut amb els seus petits exèrcits per deixar-ho tot net, polit, en condicions, per poder rebre per primera vegada a un President dels EE.UU.
Una Universitat de Yangon, tot un símbol de revoltes i represió al llarg dels últims seixanta anys sota la dictadura militar.

La gent que hi treballa està eufòrica, no perque arriba el President Obama, perque tenen feina. Técnics instal.lant aparells d’aire acondicionat, jardiners deixant l’espai verd (pert cert, un jardí meravellós) en condicions, les entrades i escales, portes dels diferents edificis. El carrer principal del campus ha estat pavimentat de nou. Llueix novament.

Des de fa temps, hi ha una campanya dins el país, i Daw Aung San Suu Kyi no és aliena, de tornar a obrir la Universitat de Yangon, de restaurar els edificis i tornar a ser la Universitat de referència del sudest asiàtic. És el campus universitari més gran construït en les èpoques colonials de la Corona Britànica.

Avui els pocs estudiants s’han vist superats per els centenars i centenars de treballadors. L’absurditat, o no, d’aquest règim militar de fer desaparèixer el campus, utilitzar la Universitat només per les graduacions, desplaçar als estudiants lluny del centre de Yangon per estudiar en les diferents facultats construïdes no fa pas gaires anys; evitar conflictes. Aquesta ha estat la política del règim dictatorial. Més de seixanta anys sense llibertats, sense pensament crític i lliure, tancats.

Barak Obama entrarà el proper dia 19 de novembre al Convocation Hall. Daw Aung San Suu Kyi hi serà present. El seu pare va ser alumne. El President Thein Sein anirà demostrant poc a poc que sí que la democràcia és possible.

La Universitat de Yangon que data de l’any 1868 ha començat un nou camí. El simbolisme d’aquesta trobada serà important. La Índia, Xina, Japó, EE.UU, Europa, Rússia …. hi ha recursos naturals importants, molts. Daw Aung San Suu Kyi torna avui d’un viatge de set díes per el país veí de l’Índia, on ella va estudiar un temps. He estat fent un seguiment d’aquest viatge i hi ha un discurs important, i una entrevista a la televisió pública que pot indicar moltes coses en aquest full de ruta cap a la democràcia.

Le Le Aung, professora d’Història en aquesta Universitat deixada de la ma de Buda, té moltes esperances de que torni a ser el que va ser i espera la visita del President Obama amb fe i il.lusió.

Fotografia: Treballadors fent feina a corre-cuita.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.