Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Madonelle – Les cantonades dels carrers de Roma

Publicat el 11 d'agost de 2013 per rginer
En el meu viatge a Roma a finals de maig, vaig fer moltes fotografíes de les madonelle de les cantonades dels carrers de Roma i també dels obeliscs. Sempre que passejo per les Ciutats miro a dalt i descobreixo moltes coses.

I aquestes Mares de Déu dels carrers de Roma m’han fet pensar amb la mare. Fa pocs díes vaig recordar-la especialment, tres anys ja que no hi és. Ella no era de missa; de fet no li agradaven gens ni mica els capellans, ni les monges, ni la esglèsia catòlica, però això sí, devoció pels Sants i Santes, tota. Elles i ells eren, van ser, el seu suport. Has perdut alguna cosa ? No et preocupis demana-li a Santa Helena. Hi ha malalts a casa ?
Sant Roc sempre amb la llum encesa.
 
Les madonelle de Roma van ser importants per els ciutadans de Roma a partir del secle XII i els seus orígens van ser sorprenentment pagans, no pas catòlics. La tradició ja els vé de l’època gloriosa de l’Imperi Romà. En cada cruïlla de camins i carrers, existia una pintura, una escultura d’una deessa associada als esperits de la llar on els camins s’encreuaven. L’esperit de la llar…… I aviat es van convertir en petites esglèsies al carrer, llocs de reunió, llocs de festa.

Les madonelle estan enlairades, a les cantonades dels carrers. Vaig cometre un error en fer les fotografies; no vaig anotar el nom del carrer. Aquest paganisme, fora de l’estructura de l’esglèsia cristiana, sempre m’ha agradat. De fet quasi tothom creiem en alguna cosa i molts no volem ser dirigits. Tenim les nostres pròpies ‘madonelles’, de vegades persones, éssers vius, plantes o animals, astres.

La llum de Sant Roc a casa no s’ha apagat mai, ni tan sols he canviat la bombeta (ja fa molts anys, molts). És la mateixa, la que sempre he vist. 

Fotografia: Madonelle en una cantonada dels carrers de l’antiga Roma. Maig 2013. RG. 

Publicat dins de Roma | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.