Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

L’últim escrivent públic a Sài Gòn

Publicat el 23 de març de 2007 per rginer

En el meu post quan vaig escriure que l’edifici de Correus de Sài Gòn em sembla el més bonic del món, vaig fer esment de la presència d’una persona escrivint davant d’una altra, però no vaig poder saber qui era i què feia.
Internet és un invent extraordinàri i pots treure informació sempre. En les notícies que vaig rebent dia a dia de Viêt Nam llegeixo : ‘ Spiegel On Line – 7 de març 2007 – L’home que escriu cartes d’amor – Un dia amb l’últim escrivent públic a Sài Gòn ‘ .
No vaig poder saber què feia aquest home i ara a Barcelona, desde casa, conec la història. Una meravella, no ?
El senyor Duong Van Ngo nascut a la mateixa Sài Gòn, avui oficialmente Ho Chi Minh City, ara fa 77 anys, va entrar a treballar a correus als 17 anys. Té el seu lloc dins la sala de correus en una taula allargada. Quan arriba posa sobre la taula els diccionaris i un directori de codis postals de França.A continuació es coloca un braçalet de color vermell a l’avant braç esquerra perque el reconeguin. Treu un rètol i el posa sobre la taula : ‘ Informació i assistència per escriure’.

La primera persona que demana els seus serveis és un home del Delta del Mekong. No sap escriure i ha rebut una carta de l’estranger. El senyor Ngo li tradueix i a continuació escriu el text d’acord amb les indicacions de l’home. I així continúa amb la seva feina. Parla i escriu en francès i va aprendre anglès durant la guerra amb els americans. Mai ha deixat de treballar.

Ha escrit moltes cartes de gent enamorada i fins i tot han arribat al casament. Ell reb moltes cartes d’agraïment de les persones a les que va dónar servei.
Ha escrit cartes de persones que cercàven els seus fills que van fugir del Viêt Nam; persones amb problemes de diners; persones enamorades; persones amb voluntat de començar un negoci; persones que senzillament els agrada mantenir una correspondència amb amics.

No li agrada rebre correus electrònics i prefereix obrir el sobre i llegir les cartes escrites. Només han d’escriure en el sobre el destinatari : ‘Letter writer, Main Post Office, Sài Gòn’.

És una font d’informació i sap un munt d’històries que ell mateix ha escrit i segueix escrivint cada dia.

El senyor Ngo és un motiu més per el que ara em sap greu no haver passat més temps a Ho Chi Minh City.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.