Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Lê Mât – Les serps, riquesa econòmica

Publicat el 1 de març de 2007 per rginer

Lê Mât és un poble situat a només uns 20 kms de Hà Nôi direcció aeroport. Va ser fundat el secle XI i sempre ha estat un poblet pobre en recursos, de pescadors ( és al costat del riu Roig ), però de sempre ha estat el poble de les serps.
Els seus habitants s’han dedicat a criar-les, caçar-les i fer fabricar tot tipus de medicines i aiguardents. Molts han patit ferides greus, però totes les famílies ténen el seu secret dels antídots que fan falta per guarir les ferides. Xina és un dels seus millors clients. La vida al poble es va tornar miserable a partir de l’any 1945 entre les guerres amb els francesos i els americans. No preníen precaucions i la fam podía més que tot i van morir molts dels seus habitants per el verí de les serps. És aleshores quan van començar a menjar-ne la carn.
Però avui, aquest poble és prosper gràcies a les serps. La indústria farmacèutica compra el verí de les serps i els restaurants, on es pot menjar la seva carn en diferents tipus de plats, proliferen en l’entorn. Les famílies conèixen avui en dia perfectament quines són les herbes que fan d’antídot quan els mossega una serp, i és un secret molt ben guardat.

El 23è dia de la tercera lluna fan un festival molt famós honorant a la persona, l’heroi, que va salvar a una princesa de morir per una serp. Les representacions al carrer són espectaculars.

Quan entres al poble hi ha una activitat frenètica i moltíssims scooters, totes anunciant el nom d’aquell o l’altra restaurant on fan el millor menjar amb carn de serp.
Avui van a caçar les serps lluny del poble i molts pensen fins on es podrà arribar ara, avui en dia, amb la globalització, a la desaparició de l’animal si no s’hi posa frè.

Però pensem per un moment que entrem en un restaurant.
De primer ens ofereixen un aperitiu, bilis de serp, que va molt bé per la lumbàlgia i ens fa aixecar l’ànim ….. ( per provar-ho és clar! ).
Després ens presenten tota una sèrie de plats a escollir per menjar : Curiosament civet, però de porc sanglar ( ja m’està bé ), de tortuga, de mona, de gat negre, de salamandra i més animals que podem veure vius al jardí del restaurant. Molt difícil l’elecció ….
També ens ofereixen rotllets amb carn de serp, carn de serp fregida amb oli de cacauet i suc de llima, amb arròs.
Finalment un gotet d’una barreja de sang de serp amb ví d’arròs, però veritablement s’ha de tenir molt de coratge per beure aquesta ‘barreja’ ……

No és dolenta la carn de serp, i es pot menjar. Curiosament els vietnamites no menjàven aquest tipus de carn fins que va arribar la fam, però avui, aquest prosper poble de Lê Mât ha estat fent un ‘marketing’ tant gran que la seva vida ha canviat totalment.

La cuina vietnamita és fantàstica …. menys la carn de les serps, però es pot provar, una vegada a la vida.
Com també beure un gotet o dos del licor espirituós que fan de la serp. És amargant, però et fa una neteja del cos perfecta.

Torno a Hà Nôi, i em menjo un Pho i uns rotllets embolcats amb paper d’arròs i a dormir. Demà serà un altra dia.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.