Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

L’àvia anticorrupció

Publicat el 23 de gener de 2008 per rginer

Transparency International ha atorgat el prestigiós premi a la persona que més ha fet en la lluita anticorrupció a una àvia, mestra jubilada, de 75 anys, 1,50 m d’alçada i 44 kgs de pes; el seu nom Le Hien Duc.

‘Ha demostrat al llarg dels últims 25 anys coratge i fermesa per lluitar contra la corrupció en el seu país Viêt Nam i més concretament a Hà Nôi’ va dir la Presidenta de Transparency International Huguette Labelle durant l’entrega dels premis a Berlin.
Amb la seva paga de mestra jubilada, 70 US $ mensuals, comença la seva tasca tot just quan surt el sol fins al vespre; fent denúncies, trucant per telèfon i a les portes dels ministres o caps de la policia, parlant amb gent del poble que han patit corrupcions per part de funcionaris, policíes, màfies.
No deixa cap denúncia sense arribar al final i aconseguir justícia i càstig per el corrupte. 

”””’Ha rebut infinitat d’amenaces de mort, ‘ accidents fortuits’ de motocicletes, flors mortuòries davant de la porta de casa seva. ‘ Jo no tinc cap poder, només sóc una mestra jubilada que ha decidit dedicar la resta de la seva vida a lluitar contra  les injustícies i les corrupcions’.  Amb la seva càmera, fotografia tot allò que pot aportar proves per fer les denúncies.

Ha rebut tota mena d’elogis de l’actual president del Govern de Viêt Nam i una llei anticorrupció es va aprovar tot just fa dos mesos. Aquesta lluita és una de les prioritats del Govern. 
‘Si no lluites contra les injustícies, els pobres patiran, i molt. Durant la resistència contra els francesos vaig fer-ho i després al costat de Ho Chi Minh durant la revolució, també. Ara tinc més temps lliure i puc ajudar a la gent.
Viêt Nam ha guanyat totes les guerres. No hi ha cap raó perque avui no pugui guanyar aquesta guerra contra la corrupció’.

Aquest poble no vol de cap de les maneres malmetre la seva independència guanyada amb molt de dolor, fam, destrucció, enfermetats i morts. Ni tan sols els corruptes podràn evitar-ho. Continúen mirant el futur; la pau és un bé massa preuat.


”””’


  1. Quan veig aquestes dones grans, menudes però immenses que es llliuren a les lluites que consideren justes, pense que no tot està perdut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.