Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

La Serp – Chuc Mung Nam Moi Quy Ty – Feliç Any Nou

Avui és el dia del Tê’t, Any Nou, a Viêt Nam. Any de la Serp. Persones enigmàtiques, solitàries, sàvies, pacifistes, els agrada la música, diplomàtics, independents, es reinventen diverses vegades al llarg de la seva vida, intel.ligents, explosius, millor no molestar quan estan estressats.
L’Any de la Serp per a països com la Xina o el Japó, no han estat gaire favorables, i creuen fermament que enguany tampoc serà un bon any, especialment el mes de maig preveuen enfrontaments i caos. Hi han exemples: 1929-La Gran Depreseió-1941-Pearl Harbour-1989-Thiananmen.
En canvi Viêt Nam sí que creu en un any pròsper i en pau. Viêt Nam té una relació molt especial amb la serp. Aquest animal viu bé en aquest país . Té aigua, bosc, camps d’arròs. Forma part del país, ja que és necessària per el medi ambient i conservació de la terra. Neteja els camps de males herbes i rates. Aprofiten la seva pell, i la seva carn. I del verí i la vesícula biliar en fan medicines.
Personatges famosos nascuts en l’any de la serp: Virginia Woolf, Audrey Hepburn, Bob Dylan, Brad Pitt, Greta Garbo, Robert Mitchum.

Avui les famílies a Viêt Nam tots són a casa i enguany per primera vegada és festa durant set díes. Totes les activitats laborals i comercials estàn aturades, les escoles tancades. Com no estan habituats, el comerç, les empreses, les agències de viatges, per exemple, deixen mòbils per contactar, per alguna urgència. Molta gent no entén el per què de tants díes de festa. Tres han estat sempre els díes que han deixat de treballar per celebrar el Tê’t plegats i viure les tradicions que mai s’han perdut al llarg dels secles.
Dubto que aquesta aturada de set díes la repeteixin. A la xarxa es poden trobar molts videos de festivals  per acomiadar el drac i donar la benvinguda a la serp, abans del dia 10 de febrer. Avui, i els propers tres díes, la festa és estrictament familiar i tothom es queda a casa. Però enguany les celebracions al carrer continuaran uns díes més. Actuacions musicals, molta música, focs artificals, parades als carrers. L’any de la Serp és l’any de la música. Potser aquest ha estat el motiu d’una aturada més que llarga …..

Tots els videos que he trobat són de llarga durada i per aquest motiu he optat per una cançó Hello Viêt Nam, escrita per Marc Lavoine l’any 2006, molt ben interpretada, per Pham Quynh Anh, nascuda a Bèlgica, de pares vietnamites refugiats i que mai havia viatjat al país d’origen dels seus avantpassats. Una música nostàlgica.

Mentre escolto aquesta cançó, penso amb els amics, penso en aquest país, i penso que a la tardor seré allà, passejant a la vora del Hoam Kiem, segurament menjant un gelat a Fanny o bebent una cervesa en un Bia Hoi o potser a casa de Thuy.

Feliç Any Nou – Chuc Mung Nam Moi Quy Ty 2013.

 


  1. Tots els països de la zona tenen el mateix calendari? Veig que tots celebren l’any nou el mateix dia el Japó, la Xina i el Viet Nahm i, pel que se, el Tibet. Però la numeració em sembla que no és la mateixa. Al Tibet és el 2140 però a la Xina és el dos mil tres-cents i escaig em penso…

    Sigui com sigui, bon any. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.