Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Hà Nôi – Any 2010 – Mil.lenni

Publicat el 24 d'abril de 2007 per rginer

L’any 2010 hi haurà festa gran a Hà Nôi, celebren el seu mil.leni com a Ciutat. De fet ja estàn avançant molts aconteixements, sobretot, culturals per celebrar aquest fet important.
Els artistes pintors, els escriptors, els poetes, els artisans, els músics, la gent del poble, tots formaran part d’aquest exèrcit de pau per festejar aquest esdeveniment.
Entre els artistes pintors he escollit un de molt significatiu i desconegut per a la majoria de la gent que sóm fóra del circuit de les galeríes d’art: Bùi Xuân Phái ( 1920 – 1989 ).
A Viêt Nam se’l coneix com Phái Pho o simplement Phai, el pintor dels carrers del barri antic de Hà Nôi.
”’En un dels meus primers posts ja vaig explicar la meva sorpresa davant els quadres dels joves pintors d’aquest país formats tots ells a l’Ecole des Beaux Arts de Hà Nôi.
Aquí en teniu una mostra. Vaig comprar a la botiga del Museu de Beaux Arts unes postals i aquest quadre hi és exposat – ‘Phô Hàng Mám – Carrer Hang Mam’ -.

Bùi Xuân Phái és un dels millors pintors del país. Es va graduar a l’Ecole des Beaux Arts a Hà Nôi ( 1925 – 1945 ).
La pintura mundial estava en plena efervescència entre la pintura dels clàssics i Picasso, Matisse, Leger. Bùi Xuân Phái va entendre i admirar aquestes noves tendències i les va anar aplicant al seu propi estil.
Va ser sempre una persona admirada per tothom, honesta amb ell mateix i molt respectada.

En ell s’ajunten totes les grans paradoxes d’un govern únic, comunista, tancat, però també acceptant la realitat i el reconeixement dels seus errors.

Bùi Xuân Phái va perdre el seu lloc de treball com a mestre de l’Escola d’Art de Hà Nôi l’any 1957, per donar el seu suport públic i convençut, al moviment cultural i polític de la societat civil i d’artistes demanant més llibertat d’expressió.
El Govern no el va deixar exposar els seus quadres fins l’any 1984.

Però l’any 1996, i a títol postum, se li va atorgar la més gran i important condecoració de Viêt Na, el Premi Ho Chi Minh, per la seva contribució al coneixement de la pintura vietnamita al món i la seva defensa de la nació i la seva llibertat.
”’


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.