Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Freedom to Create – Premiar l’art – Win Maw, músic, Premi 2011

FREEDOM TO CREATE és una organització amb una finalitat molt concreta: Premiar els candidats escollits per diferents països del món en les diferents branques de l’art i la creativitat. Escriptors, musics, poetes, pintors, intelectuals, arquitectes, metges, periodistes, fotògrafs … empresonats o no. Els nominats no tenen, en cap cas, la llibertat en els seus països per crear, per expressar-se. Els tapen la boca i la vista, els lliguen les mans i els peus. Són perseguits, jutjats i empresonats. El seu delicte: crear art dins el seu petit món lliure que intenta conviure en un país on les llibertats no existeixen.

Enguany el músic Win Maw, de Birmània, ha estat el premiat, com artista empresonat. El primer que va guanyar el premi va ser també un birmà, Zarganar, escriptor, actor, i que precisament va tornar a ser lliure no fa encara dos mesos. Win Maw va ser jutjat l’any 2008 i sentenciat a 17 anys de presó. El seu delicte: En un escorcoll a casa seva van trobar gravacions per la DVB ( Democratic Voice of Burma) i va ser denunciat d’acord amb la llei d’immigració i delictes tecnològics. Aquests ‘delictes tecnològics’ es refereixen a videos, fotografíes, internet, etc. etc. que són enviats clandestinament fora del país.

Paga la pena visitar la web de Freedom to Create. Fundada l’any 2006 per el senyor Richard Chandler, nat a Nova Zelanda i avui ciutadà de Singapore. 

www.freedomtocreate.com

També podeu veure un video de les paraules de Daw Aung San Suu Kyi adreçades a l’audiència el dia del lliurament del premi a Win Maw. Aquest és un petit resum:

Agraeixo aquest premi i estic contenta, però també preocupada i trista, perque en Win Maw és encara a la presó. Cal ajudar els artistes que tenen aquesta capacitat de crear més bellesa en el nostre món i fer-nos veure aspectes de la nostra vida que sense la seva creativitat ni tan sols ho sabríem.
Jutjar-los i empresonar-los per les seves idees i consciència és convertir la nostra terra més petita, més rància, més tancada. Per això agraïm a tots els artistes la seva creativitat, les seves idees, el voler oferir bellesa. Ells i elles transformen el nostre món més habitable i i ens fan sentir més feliços.
Heu premiat a un músic. La música és molt important en les nostres vides. Ens despertem cada dia escoltant uns sons, que no és música, però que es poden convertir en acords per l’inspiració i creativitat dels artistes.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.