Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Fer camí : Kalaw – Birmània

Quan vaig organitzar-me el viatge a Birmània, el meu propòsit era aprofitar el temps i poder conèixer aquest país tot sabent les limitacions que existeixen, i les dificultats per poder viatjar sense una agència de viatges al darrera o guíes professionals autoritzats per el govern. També és el camí per obtenir el visat sense problemes. Però tampoc volia fer un itinerari ‘controlat’ i utilitzar els hotels propietat del govern. El resultat finalment va ser una mica de tot, organitzat i lliure.
Llegint comentaris i relats de viatges, em vaig assabentar d’unes caminades (trekking) al ‘plateau de Shan Hills’ prop del llac Inle o Inlay. Era una manera diferent d’arribar-hi i també de caminar per aquest país. Caminar és el mitjà de transport més adient, el millor, per poder gaudir de la bellesa del nostre mon, del nostre país, de la Terra.
L’agència de Rangoon em va informar que aquesta caminada seria de dos díes, una nit d’al.lotjament en un monestir budista fins arribar al llac Inle o Inlay ( ja sabeu que els noms en aquest país canvíen segons qui els utilitzi). No tenía cap informació ni recomanacions d’aquesta caminada. Vaig arribar a Heho, un petit aeoroport, abans militar, provinent de Bagan. Els aeroports a Birmània son petits, i les maletes apareixen quan no te les esperes. El guía, en Ohn Lwin ens esperava, un microbús, prou comfortable i vam començar el viatge fins arribar a Kalaw. Una petita població a 1.320 metres d’altitud; 30.000 habitants; on els britànics colonitzadors hi anàven per passar uns dies d’esbarjo fugint de la calor de Rangoon o Mandalay. També els generals d’aquest exèrcit tan nombrós han construït ‘segones’ residències per no passar calor, i un gran hospital per tenir serveis mèdics a l’abast. La carretera, malgrat estar en millors condicions que la resta, és molt, molt deficient. Kalaw està envoltada per muntanyes amb un cel clar i net. De vegades se la coneix com la ‘ciutat dels pins’, perque és sorprenent la quantitat de pinedes que són arreu.. Perque saps i ho veus que ets en un país llunyà, ja que el paisatge recorda moltíssim la Garrotxa o el Montseny, per exemple. La seva població és també molt peculiar. Podem veure descendents de nepalís i indis (gurkhas de l’antic exèrcit britànic) que s’hi van quedar després de les guerres; també van venir a aquesta població missioners americans i italians. Per cert, encara es pot visitar una esglèsia catòlica, sota la supervisió del Pare Angelo di Meo. Viu a Birmània des de l’any 1931 i desconec si encara és viu. El que sí em van explicar és que el Crist de l’altar major el va portar d’Itàlia i ell mateix va pintar les pareds de l’esglèsia. No vaig poder anar-hi.  Les ètnies Pa-Oh i Palaung també viuen en aquesta població.

Una de les activitats més importants és el cultiu de ‘tanapet’, unes fulles de gran tamany, amb les que emboliquen el cigars birmans anomenats ‘cheerots’. També el mercat setmanal és el més important de la zona. L’endemà es va celebrar aquest mercat. Tots els carrers del centre van ser ocupats per venedors que van arribar a Kalaw el mateix día o el dia abans. 
L’Hotel on ens vam al.lotjar va resultar ser una antiga casa colonial. Prou comfortable, sense cap luxe, i  dirigit només per dones. Va ser tot un problema descobrir el sistema elèctric de l’habitació i el mini bar. Per la finestra les vistes son magnífiques i davant mateix podíem veure la pagoda de la població. Vaig anar a xafardejar una mica per el poble fins arribar a l’estació de tren. Uns trens que van construïr els britànics. Son lents, molt lents i antics, molt antics. Parlen i entenen una mica l’anglès, i pots endegar alguna conversa de tant en tant. Em saluda una senyora i molt contenta va començar a preguntar-me d’on venia, si m’agradava Kalaw; era la mestra de l’escola i parlava un molt bon anglès. Els birmans són gent molt, molt hospitalària, però no ho poden ser tal i com voldríen. És difícil d’entendre i no els veus, però hi son, prop teu, sense adonar-te’n; homes i dones que segueixen les ordres del govern i vigilen o controlen els moviments de qualsevol estranger que visita aquest país i encara més si et mous sola. Quan veus grups ‘compactes’ de turistes amb el seu guia, aleshores tot és més clar i de fet els viatgers o turistes ni ho saben. 

Kalaw és una població molt bonica, tranquil.la, i va ser tot un encert anar-hi. Vam arribar pels voltants de migdia. Dinar en un restaurant nepalí propietat d’una família molt divertida. Matrimoni i set filles que són qui porten el restaurant. Els plats de cuina del Nepal. Passejades per el poble, agraïdes. Després de la calor de Bagan i Mandalay, gaudir d’una temperatura fresqueta i uns paisatges verds, i en plena muntanya, va resultar comfortant.

L’endemà havíem de començar la caminada. El primer día entre 4 a 6 hores. Dinar en un poblet i dormir en un monestir. El segon dia novament a fer camí, quatre a cinc hores, fins arribar al llac Inle. Un itinerari absolutament desconegut …..

Kalaw – Tun Khone – Khone Hla – Pack To Pouk – Monestir de Thi Thein – Kyauk Su – Nan Yoke – Taung Ka mout – Indein, final de la caminada.

Unes fotografíes de Kalaw i del començament de la caminada o trekking com ara es coneix aquest tipus de viatge.

Avui fa 14 anys i 58 díes que Daw Aung San Suu Kyi està empresonada

Continuarà ….


  1. Tots i cadascun dels teus dies de viatge van ser una troballa magnífica… Aquí el llac – que ens vas mostrar –  la gent, els núvols i aquest mercat tan ple de colors. Bones fotos, amiga

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.