Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Els arbres són els nostres enemics

Aquestes paraules les va dir el comandament militar dels EE.UU. Un alt comandament de la Força Aèria va declarar:
‘És necessari destruïr la Ciutat per poder salvar-la’. Els danys colaterals que va provocar la guerra han estat i són terribles.

Els grups que estàn lluitant perque els Tribunals dels EE.UU. considerin que hi ha d’haver un judici contra les empreses químiques que van cometre un autèntic ecocidi i genocidi al Viêt Nam estàn de dol.
Dues víctimes de la dioxina que van anar a Nova York el propassat 18 de juny, han mort, uns díes després del seu retorn a casa.
””Nguyen Van Quy, home, de 55 anys i Nguyen Thi Hung, dona, de 60 anys. Van morir a casa seva tot just fa una setmana. Quatre víctimes de la dioxina, més coneguda, com les bombes de l’agent orange, van ser davant del jutge per reclamar justícia. Dos ja han mort. Deixen fills amb malformacions terribles, i ells han patit càncer de fetge, de ronyó i un infern. El seu delicte, viure en uns pobles on havíen llençat l’agent orange, i menjar i beure en aquelles terres tant i tant contaminades.

La fotografia correspón a un noi, Penh, nascut l’any 1993 a Tramkok, districte de Takeo. Amb els seus pares ha marxat a Ciutat. Amb aquesta mirada tant i tant profonda i a la vegada trista, intenta oblidar que va nèixer sense braços i es pregunta, per què ? Podría haver encapçalat aquest post amb el títol de ‘Retrats d’Infants XI’, però no hagués estat honest per part meva. No el vaig veure, ni vaig parlar amb ell.

Els viatgers i turistes que visitem Cambodja o Viêt Nam no
ens trobem mai amb aquests infants ni tan sols en sabem rès. Quan vaig tornar del viatge i per algunes històries que em van explicar, és quan vaig començar a conèixer la veritat de l’existència de milers i milers d’infants amb malformacions.

Són el resultat de l’aspersió brutal de l’agent orange per part dels americans per la major part del país.

És de justícia informar que la fotografia està extreta del llibre ‘Agent Orange’ – Collateral damage in Viet Nam’ del fotògraf i periodista Philip Jones Griffiths. Podeu entrar a la web www.agentorangevietnam.net per a més informació.

Philip Jones Griffith, del País de Gal.les, va escriure també un llibre amb fotografíes seves,’ Vietnam, Inc.’. És fotògraf de l’agència Magnum.

””


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.