Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

El drac vietnamita – 2a part

Publicat el 6 de juny de 2007 per rginer

En el post anterior, el mite de la fundació de la nació vietnamita, vaig explicar de com dels 100 ous que la fada Âu Co’ va rebre, van nèixer cent nois. Bé doncs, el mite continúa i el seu espòs Lac Long Quân li va dir : ‘Sóc de la raça dels dracs que viuen al mar. Tú ets de la raça de les fades que viuen a les muntanyes. Ens hem de separar. Ves-te’n amb cinquanta dels nostres fills a les terres altes i jo tornaré al mar amb la resta dels cinquanta nois. El matrimoni diví es va separar i van crear dos dominis; un on la població vivía a les muntanyes i terra endins i l’altra a la zona costanera i el mar.
”’Els fills que van marxar amb Âu Co’ van aprendre d’ella l’art de conrear la terra per fer crèixer l’arròs, i cultivar cucs de seda per obtenir les peces de seda. El fill gran que va marxar amb el seu pare al mar, va ser anomenat rei amb el nom de Hùng Vu’ong, el primer d’una dinastia de 18 reis coneguts amb el nom de Hông Bâng. Es va construir un temple a la seva memòria en la regió de Phú Tho, a la riba esquerra del Riu Roig.

El mite del drac i la fada va ser sempre una referència molt efectiva davant dels invasors. Molts savis i professors confucians i militars de l’era moderna van fer ús del mite per mobilitzar el poble davant les dificultats i el perill.
Expliquen també que un rei Hùng va baixar del cel cavalcant sobre un drac i presentar l’heroi nacional amb una ungla d’aquest fabulós animal, simbol de la seva legitimitat i invencibilitat.

L’any 1920, el partit nacionalista – Viêt Nam Quôc Dân Dàng- va fer esment del mite del drac i la fada davant el poble : ‘ Som fills del país del sud i de la raça Lac Viêt, de la dinastia Hông Bàng. Com ens podem resignar nosaltres mateixos amb l’opresió i colonització dels estrangers ? ‘
L’any 1954, després de la victòria contra els francesos, el President Ho Chi Minh, davant el temple dedicat a la memòria dels Reis Hùng, es va adreçar als seus soldats per alliberar Hà Nôi: ‘ Els Reis Hùng van tenir el mèrit de crear la nostra nació. Nosaltres som els seus descendents, i hem de defensar el nostre país.’
En aquell instant, l’Oncle Ho, es va referir al mite, perque les excavacions arqueològiques posteriors, l’any 1959, van identificar l’edat de bronze amb el període dels Reis Hùng.

Es podria trobar una justificació científica. És de fet l’explicació d’un procés molt lent de la formació del poble vietnamita en la conquesta del delta del Riu Roig.
El mite també ens pot donar una idea complementària del caràcter del vietnamita de les terres altes i de les costaneres. El drac és part del culte a la fertilitat ja que porta les pluges que proporcionen recoltes abundoses.

Avui, els vietnamites consideren els seus ancestres, els cent fills del drac i la fada. En la festa ‘ El dia dels nostres ancestres’ canten una cançó en la que es recorda la data :
‘ Encara que marxeu lluny per muntanyes, planes, rius o mars llunyans, recordeu sempre l’aniversari de la mort de l’Ancestre, el desè dia, del tercer mes llunari’.

La fotografia correspòn al període de guerra contra els francesos on podem veure al President Ho Chi Minh parlant als guerrillers abans d’entrar a Hà Nôi.
Els està encoratjant a defensar el país com a fills que són dels seus ancestres Lac Long Quân i Âu Co’ ??”


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.