Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Dong Ky: Del foc a la fusta

Publicat el 15 de juny de 2007 per rginer

Dong Ky és un poblet a 15 kms al nordest de Hà Nôi. Fins l’any 1995 era conegut com ‘el poble dels focs artificals’.
Fabricar coets i tota classe d’artilugis per el focs articials era la seva economia. Després de l’any 1995 aquesta activitat econòmica es va prohibir per els accidents que provocaba, any rera any amb víctimes mortals. El 4rt dia del 1r mes llunar es celebra, però, un gran festival pirotècnic. Em van dir que és el més important del país, però amb moltes mesures de seguretat, que abans no teníen.
Milers de persones hi participen, perque també és una cerimònia per demanar a l’esperit del poble treball, salud i felicitat.
”””””Avui també es visita aquest poblet, però és el lloc més sorprenent de tots els que vaig veure a Viêt Nam. Sembla un poble ‘fantasma’. No veus gent pels carrers i han construït unes cases i uns edificis molt, però molt lletjos, de ‘nous rics’, per impresionar. Com s’han fet rics ? Han canviat l’ofici de fabricar material pirotècnic i ara fabriquen mobles de qualitat. Tot el poble s’ha tornat fuster, ebenista, transportista. Els seus millors clients són xinesos. És una feina artesanal, ja que els mobles els fabriquen un per un, segons comanda.

La majoria dels mobles ténen un disseny exuberant i difícil que puguin enquadrar-se en els nostres habitacles, encara que si els demanes i fas una comanda, cap problema i de fet vaig veure llits preciosos, capçaleres molt boniques, cadires perfectes i còmodes, al costat de veritables trons de mandarins !

En els baixos d’aquests edificis nous, lletjos, pots veure exposicions de mobles, la majoria del gust de la gent que els compra, majoritàriament de Xina, però si entres, fas el xafarder i preguntes, pots veure veritables meravelles de mobles senzills que sí formen part de la decoració de les cases vietnamites.

No puc imaginar-me aquests artesans-treballadors vivint en aquests edificis que vaig fotografiar del poble. I tampoc vaig poder treure’n l’entrellat.
Ara, el que sí em va sorprendre és de com van canviar de l’art de fabricar focs artificials a la fabricació artesanal de mobles.
”””””

Publicat dins de Artesans | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.