Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Daw Aung San Suu Kyi: 6 raons per no participar en les eleccions

Publicat el 12 de juny de 2010 per rginer
Birmània i la comunitat internacional escriuen i escriuen, opinen i opinen del fet per que el partit majoritari, el NLD, ha rebutjat de participar en unes eleccions indignes organitzades per la Junta Militar. He pogut constatar que hi ha certa majoria que està d’acord amb aquesta decisió.

Però m’agradaria transcriure les sis raons que va exposar Daw Aung San Suu Kyi, als seus companys de partit, el NLD, ara ja fa uns mesos:

1 – No accepta la constitució de l’any 2008 i es reafirma en la ‘Declaració de Shwedagon’ (publicada el mes d’abril de l’any passat, per la Lliga Nacional per la democràcia, NLD) i que expressa: Alliberament de TOTS ELS PRESOS POLITICS (més de 2.000) – Mantenir el diàleg social i polìtic per revisar la Constitució  i reconèixer els resultats de les últimes eleccions de l’any 1990.

2 – No accepta el sistema de registre de partits polìtics per participar en les properes eleccions, per ser antidemocràtic i indigne.

3 – El NLD no és propietat de ningú, és un partit del poble.

4 – No accepta ni aprova cap disident o faccions dins el partit, però respectarà les decisions acordades per el seu propi partit.

5 – Expressa la seva convicció i estar disposada, com sempre, a defensar la llibertat, la democràcia i el benestar del poble, i continuarà en aquesta lluita fins el final.

6 – No reconeixerà l’abolició del partit NLD, encara que es dissolgui per el règim militar. 

El partit NLD ja no existeix, com a partit. No es van registrar per participar en les eleccions, i automàticament ha desaparegut. 

I ara tot just fa una setmana, ha declarat en veu del seu advocat, que el poble de Birmània té tot el dret de NO anar a votar, exactament el mateix que té per emetre el seu vot.

No ha canviat gens ni mica les seves conviccions, la seva fe,  el seu desig determinant de servei al poble, la no violència i el diàleg amb la Junta Militar, i cada vegada creu menys en el què poden fer els països ‘amics’ quan demana insistentment : Utilitzeu la vostra llibertat per promoure la nostra.

Per cert, els astròlegs han recomenat a la Junta Militar que governa el país des de fa més de 60 anys, i al seu cap, el General Than Shwe, que el millor dia per celebrar les eleccions és el 10 d’octubre de 2010 : 10.10.10.

El dia 19 de juny Aung San Suu Kyi complirà 65 anys, i ja estem quasi als 15 anys ininterromputs de presó i incomunicació a casa seva. Però no oblidem que va ser empresonada un any abans de les eleccions, l’any 1989; les va guanyar l’any 1990, amb un 82% dels vots; va continuar empresonada; va ser alliberada en dues ocasions, però en veure el seu lideratge i la seva força, la Junta Militar sempre trobant formes i articles dins la ‘seva’ constitució, va empresonar-la novament.
La no violència no és popular, el diàleg no té credibilitat, la llibertat no s’accepta, el poder no es vol perdre, mantenir els privilegis i les riqueses per una minoria, un exèrcit de més de 400.000 soldats, acords econòmics importants amb empreses i governs ‘democràtics i ‘lliures’ i d’altres no ‘tan lliures’, expoliar el seu propi país … el silenci i la lluita soterrada continúa, la revolta silenciosa, pacient, no s’atura.

Avui fa 14 anys i 330 díes que Daw Aung San Suu Kyi està empresonada. 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.