Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Conferència ASEAN-Pattaya: Sopar de gala aprofitat

Publicat el 12 d'abril de 2009 per rginer

Arrel la suspensió de la conferència de l’ASEAN a Pattaya per les manifestacions multitudinàries de la gent  del Partit UDD (United Front for Democracy Against Dictatoship), els representants dels diferents països asiàtics i el primer ministre d’Austràlia, van haver de marxar.  El sopar de gala va ser suspès, i es va decidir que els policíes, soldats, periodistes, treballadors de la conferència i resta de personal, aprofitéssin el menjar ja preparat i van sopar com a veritables ‘autoritats’ i primers ministres: llagosta i gambes, amanida de crustacis, vins, champagne. L’Hotel va manifestar que el sopar ja estava pagat per el Ministeri d’Afers Exteriors !
La fotografía és prou explícita; el turista amb la seva càmera, tan tranquil (no va haver-hi cap violència, ni ferits, ni cops),  i dins el palau de congressos i pels carrers de Pattaya més de cent mil persones protestant.
Reclamen que el primer ministre el senyor Abshit Vejjajiva, educat a Eaton i Oxford, va ser anomenat il.legalment l’any passat i volen noves eleccions. Però el seu líder, l’antic primer ministre el senyor Thaksin Shinawatra va ser obligat a dimitir en un cop d’estat fa ja quasi tres anys, jutjat per corrupció, condemnat a dos anys de presó, i exiliat no se sap on.
Recordareu les manifestacions (http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/114963) de fa uns mesos; moltíssima gent vestida de groc, el partit PAD, monàrquics, burgesia, gent de negocis hotelers i turisme, urbans. Aquest grup diu que el senyor Tashkin no ‘és prou lleial al Rei’. El grup de les camises vermelles són gent del nord del país, pagesos la majoria, pobres, i va ser precisament aquest senyor Tashkin que per primera vegada en molts i molts anys es va preocupar de fer una polìtica enfocada a millorar la vida de la gent del nord del país, sense deixar de banda els negocis, és clar.
El senyor Tashkin mitjançant les video conferències es comunica amb la seva gent. Us deixo una fotografia a l’arxiu. Increïble !
No sé perquè sempre penso que Tailàndia, antic regne de Siam, mai va ser colonitzat ni per francesos, ni xinesos, ni britànics, ni portuguesos, ni espanyols, ni japonesos; són thai, senzillament, però que s’aprofiten molt i molt dels seus veïns.
Quan vagi al nord de Tailàndia la propera tardor, podré conèixer millor la situació. M’hi estaré dues setmanes, no com a turista, més aviat de cooperant i com a persona ‘curiosa’ per veure el què passa.
Avui – 
Els enfrontaments a Bangkok han estat violents i l’exèrcit ha carregat contra els manifestants de la camisa vermella. Hi han ferits. No sé que pensarà la gent; en la revolta dels ‘grocs’ l’exèrcit no va actuar, ara sí. El senyor Vejjajiva, primer ministre, certament ha sofert una humiliació molt gran, en haver de suspendre la conferència i fer marxar del país els seus participants en helicòpter. Els experts en temes polítics tailandesos diuen que novament hi haurà un ‘cop d’estat’ a la tailandesa; sería el número 18, i evidentment l’exèrcit té la clau. Els països veíns s’ho miren amb indiferència.

 


  1. Avui m’ho mirava per TV3, i s’ha de dir que han mostrat unes imatges molt violentes. M’ha fet pensar, quan les manifestacions eren dels grocs, no es va mostrar cap imatge de violència, tot i que és sabut que n’hi va haver. No entenc perquè a casa nostra sembla que algú hagi determinat que els bons són els grocs, i es segueix sempre aquest guió. Potser és que les agències de notícies es limiten a rebre la informació governamental, i el tema de Tailàndia no aixeca gaire interès entre l’esquerra europea.

    Sobre el tema de què és un país que no ha estat mai colonitzat. M’ho plantejaria d’una altra manera, també podem dir que els thai han colonitzat bona part del que ara coneixem com a Tailàndia. Al sud són musulmans -i racialment tenen poc a veure amb els del nord-, a l’est tenim la nació Esarn, i al nord la complexitat ètnica és enorme, i de ben segur que hi ha mil i un matisos que se’ns escapen.

    Espero la teva crònica la tardor. A veure si entenem alguna cosa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.