Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Cal afanyar-se: A Viêt Nam el Tê’t és diumenge

Publicat el 19 de gener de 2012 per rginer
A partir d’avui i al llarg d’una setmana, Viêt Nam es paralitza. L’any nou, el tê’t, és a tocar. Tothom va molt atrafegat fent els preparatius per viure plenament aquestes festes.

El poblet de Trang Cat proper a Hà Nôi ja fa díes que tothom és al camp treballant.
El conreu de la dong és molt important per la seva economía. Aquestes fulles de color verd intens són l’embolcall del bánh ch’ung, una menja imprescindible per aquestes festes. Una nació amb quasi noranta milions d’habitants i tothom, tothom, menja el bán chu’ng, el primer dia del Tê’t.
                                           — clickeu ací —

La senyora Dinh (fotografia) és la propietària de la plantació més gran del poble, 360 m2. Conrear el la dong no és car. Per els 360 m2 de terra necessitarà una tona de fertilitzant i podrà aconseguir dues collites l’any. Aquestes fulles aguanten molt bé les inclemències del temps, pluja, vent, fred. Pot plantar entre 20,000 i 30,000 fulles.
Enguany té previst uns ingressos de 2.500,- US$.

A Trang Cat no hi ha conreu d’arròs, sorprenentment. Els camps s’omplen de verdures, blat de moro, arbres fruiters i fulles de la dong. La gent prefereixen les fulles cultivades en aquest poble perque el color verd és molt intens.

Ja és a punt el carrer de Hà Nôi, al costat mateix del Temple de la Literatura on el cal.lígraf senyor Cung Khac Luoc ( arxiu ) exposa els seus ideogrames per vendre’ls a la gent.
Escriuen els bons desitjos per un nou any. 
Les botigues ja tenen el rebost ple de les menges per les festes, per aquelles famílies que no poden cuinar o no tenen temps.
Els camperols han baixat dels seus pobles els millors galls per vendre’ls i les famílies es disposen a matar el gall al pati de casa seva ( arxiu ).
Ja fa díes que s’han fet les matances i dins les cases preparen moltíssims plats on la carn de porc és essencial, com el bánh chu’ng ( arxiu ).
Els carrers són plens de flors i arbres ( arxiu ) i tot és un anar i venir carretejant els arbres que presidiran les llars i on penjaran els ideogrames vermells amb els bons desitjos per el nou any escrits amb amor per el senyor Cung Khac Luoc.

Tots els matins vaig passant el full de calendari de color vermell, vistós, gran, amb dibuixos representant fets culturals del país i que em van portar la setmana passada de Viêt Nam.
Compraré una branca de presseguer en flor. Diumenge hi haurà menjar especial i celebració. El menú ja està decidit:
Laphet – Entrant de fulles de te macerades i fruits secs.
Nem – Rotllets de primavera del nord de Viêt Nam.
Kyar San Chat – Sopa de mung bean noodles (fideus), shitake, fungus d’arbre i pollastre.
Postre: Pastisseria del Vallès Oriental acompanyada d’una bona ratafia.

L’any del drac porta bones sensacions, i també preocupacions.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.