Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Cal afanyar-se: A Viêt Nam el Tê’t és dijous.

Publicat el 28 de gener de 2014 per rginer
Avui i demà tot són corredisses a Viêt Nam. Tren, cotxe, avió, barco, carro tirat pels bous, bicicletes, motocicletes, caminar. Un desplaçament massiu a tot el país. Tots volen arribar a casa i retrobar-se amb la família i celebrar el Tê’t. La Mai ja ha arribat a Hà Nôi. Ella viu a California i és filla dels anomenats ‘boat people’, els vietnamites que van fugir en acabar la guerra. És la primera vegada que viatja al país dels seus ancestres i anirà a casa els oncles que viuen prop de Hà Nôi, a Cau Doi. Els seus oncles són tots dos cal-lígrafs i des de fa setmanes tenen molta feina per escriure els pictogrames que s’utilitzen per demanar els desitjos en paper vermell i penjar-los a les branques i als arbres dels kumquat, presseguers i albercoquers. Aquests escrits s’anomenen cau doi. 

Encara no han acabat els encàrrecs. Les botigues són plenes d’aquests pictogrames que els nens guarden amb delit. Però els més buscats són els que t’ofereixen els autors. Són al voltant del Temple de la Literatura, a Hà Nôi, on si no ….
Els infants, el primer dia del Tê’t, reben per part dels pares i els avis el sobre, vermell, i a dins uns diners que signifiquen prosperitat per tot l’any. Ells abans ja han llegit el que els seus fills i néts han penjat als arbres.Recordo la meva infantesa quan anavem de visita a casa dels oncles i tietes, i amics i amigues dels pares, i rebíem un ‘aguinaldo’, en les nostres festes de Nadal i canvi d’any.

Els altars dins a casa ja estan preparats. Un agricultor encara transporta els kumquats pel riu Mekong. Ha fet curt i la demanda és gran. El senyor Hien continúa escrivint i la Hai descansa una mica per continuar distribuint les branques de presseguer. El meu kumquat escollit és ple de fruits.

Fotografia: El senyor Hien escrivint. Temple de la Literatura. Hà Nôi.

La cantant Pham Quynh Anh interpretant la cançó ‘Bonjour Viêt Nam’. Nascuda a Bèlgica, filla de refugiats.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.