Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Bombardejar ciutats en temps de guerra – Barcelona

Publicat el 2 de juny de 2011 per rginer

Avui 2 de juny, ”Festa della Repubblica” a Itàlia, ha estat la data escollida per AltraItalia, Associació de súbdits italians i que viuen a Barcelona, antifeixistes i progressistes, per presentar davant ”la Audiencia Nacional de Madrid” una querella per crims de guerra contra l’Estat italià.
Concretament, entre 1937 fins el mes de gener de 1939.

Mussolini estava cofoi de poder utilitzar un avió magnífic, el Savoia Marchetti S.79, per llençar bombes contra la població civil i una Ciutat, Barcelona, i així provocar la por entre el poble. Un acte feixista, criminal, i en contra de qualsevol dels drets dels humans.
El primer bombardeig va començar un 13 de febrer de 1937 i l’últim el 25 de gener de 1939. Un total de 385 alarmes, un milió de kilos d’explosius, 1903 impactes de bombes. 1.808 edificis afectats.
I aquests aviadors feixistes de la Aviazione Legionaria (al servei del bàndol franquista) amb base a les Illes Balears van assassinar 2.700 persones i van resultar ferides aproximadament 7.000 persones.
Barcelona té el ”mèrit” de ser la primera Ciutat martiritzada i bombardejada des de l’aire, com ho van ser Varsòvia, o Coventry, o Londres, o Dresden, o Hamburg o Hiroshima.
La denuncia coincideix amb el tràmit al Parlament de Catalunya d’una proposta, crec que per part de ERC, perque el Parlament reclami a l’Estat italià el perdó per aquests fets.
AltraItalia també ho demana. L’Estat italià va fer una denuncia similar i va demanar a Alemania el perdó per tots els assassinats de civils que van fer durant la guerra. Alemania va complir, i va demanar perdó.

Anna Raya de 82 anys també signa la denuncia, com acusació particular, com també Alfons Cànovas. Anna va patir ferides greus quan era a l’escola del carrer de Baluard (1r d’octubre de 1937) a la Barceloneta i el pare del senyor Cànovas va morir mentre treballava com estibador als Magatzems Generals de Comerç al Moll de Barcelona (19 de gener de 1938).

El dia 2 de juny de 1946, després d’un referèndum, es va proclamar la República Italiana, i la querella vol que l’actual Govern d’aquesta República investigui aquest cas vergonyós i cruel, i demani perdó oficialment davant les víctimes i al Parlament de Catalunya i a l’Estat espanyol.

Crec que és necessari que la memòria estigui sempre present i que la història ens expliqui el què va passar. I més avui que els grups feixistes, xenòfobs i intolerants tornen a la vida pública i política, sempre amb mentides, moltes mentides.
Revisar aquest fet és molt important.

En la querella presentada també s’inclouen les paraules dites per l’actual Ministre de Defensa de la República d’Itàlia, Ignazio La Russa, abans del partit de futbol de la Champions entre el Real Madrid i el Barça, i es demana una disculpa:

– Nelle due partite vince el Real di Mourinho. Lui che può, bombarderà Barcellona.-

No, no es pot pensar en una broma o una anècdota, aquestes paraules dites per un Ministre de Defensa demostren un grau de violència i de menyspreu envers les víctimes dels bombardejos feixistes a la Ciutat de Barcelona molt gran.
Repugnant.

La foscor no ens ha deixat veure l’espelma encesa. La memòria no es pot perdre.
Oblidar tampoc. Aquesta iniciativa de l’Associació AltraItalia és d’agraïr i recordar a tothom el que va passar. Segur que encara hi ha gent, jove i no tan jove, que no sap res de les 2.700 víctimes, dones, homes, infants, el poble que era a la Ciutat intentant viure i sabent que lluny el pare, l’avi, el germà, el marit, l’oncle, lluitaven per defensar la llibertat. Ells i elles ignoràven que a casa seva, a Ciutat, aviat arribaríen els Savoia Marchetti S.79 per llençar bombes i matar a gent.
Del 16 al 18 de març de 1938 – els tres díes més sagnants-, 12 bombardejos cruels, terribles, massius, van causar 670 morts – el 15% del total !!

 


  1. Hi ha motiu per a la indignació, per a exigir que demanin perdó… Barcelona va ser elegida com a ciutat de proves per aterrir la població civil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.