Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Birmània: Un viatge pendent

Publicat el 5 de juliol de 2008 per rginer
Sí,tinc un viatge pendent: Birmània. Ara, però, és una mica difícil poder obtenir un visat si no contractes un viatge organitzat i visites els llocs que la Junta té previst que els turistes poden veure. Però, penso que després de tants posts que he anat escrivint de denúncia, començar un ‘viatge imaginari’ per aquest meravellós país, paga la pena. És de justicia parlar de Bagan, el llac Inle, Mandalay, Rangoon i molts altres llocs que són imprescindibles…. i la gent, els infants.  La Junta també té organitzat un creuer per el riu Irrawaddy ( avui un nom trist ), de Rangoon a Mandalay, en un antic vaixell anglès, restaurat. Crec, però, que el cost d’aquest viatge és bastant car. 

Bagan és un dels llocs que qualsevol viatger per el sudest asiàtic no es pot perdre mai.

Penso que és més espectacular que Angkor, a Cambodja i tot i que es troba en una zona àrida, a 175 kms de Mandalay, els colors, la llum, el paisatge, els més de 2000 temples, tot en conjunt, fascina. Fa més de 20 anys  que la UNESCO intenta declarar Bagan Patrimoni Mundial de la Humanitat, però la Junta i el general genocida s’hi ha negat sempre. Quan viatges per Birmània, no hi han quasi carreteres asfaltades, però per arribar a Bagan, la Junta ha fet construïr una autopista, hi ha un hotel de luxe, un camp de golf i em penso que es construeix una torre que trenca completament la bellesa del conjunt. El viatger podrà comprovar com la Junta ha rehabilitat o restaurat algún temple i es podrà veure com ho han fet de malament. Per sort, n’hi han centenars i centenars que encara són originals, sense restauracions, però si aquest govern continúa no deixant entrar als experts de l’UNESCO o qualsevol altra organització, em fa temer que aquest tresor es podrà perdre. Però estàn els monjos i les monges budistes, therawada. Més de 400.000 monjos i 75.000 monges en tot el país. Ells, amb les dones birmanes, els estudiants, són imprescindibles per el futur del país. Són ells que han ajudat i ajuden al poble. Ells donen vida als temples i als llocs com Bagan.
Els opositors a la Junta estàn empresonats o en camps de refugiats o a l’exili.
Però, jo vaig fent el meu viatge imaginari, i podeu veure aquesta fotografia de Bagan. Fa obrir tots els sentits. Els viatgers que han fet reserva a l’hotel, poden contractar un viatge en globus i poden jugar a golf entre aquests temples de meditació i pau que els envolten. Contrast cruel i sorprenent si pensem en el delta de l’Irrawaddy o les ètnies de les fronteres.
Continuarà …..


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.