Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Birmània/Myanmar: U Win Tin, amb gran respecte

Publicat el 21 d'abril de 2014 per rginer
U Win Tin, periodista, politic, ha mort als 85 anys. Lluitador infatigable al llarg de tota la seva vida per els drets del seu poble, per denunciar al món la manca de llibertat del seu país, per defensar els drets humans dins el seu propi país. Empresonat l’any 1989 per publicar notícies en contra la Junta Militar, per el seu activisme politic, per ser cofundador del partit de la NLD.  Alliberat l’any 2008. Periodista fins ahir. Admirat. Home clau del partit de la NLD i sempre al costat de Daw Aung San Suu Kyi. Crític, molt crític, quan feia falta. No es va treure mai la camisa de color blau, el mateix color del seu uniforme com a presoner. Portaria sempre una camisa d’aquest color, fins que l’últim presoner polític fos alliberat.

Va publicar un llibre , What’s that? A human hell,  on explica punt per punt tot el que va patir ell i els altres presoners polítics. Després del seu alliberament ha estat molt actiu per començar a construir un nou futur del seu país. La Junta Militar li tenia por; U Win Tin era una persona clau, molt intel.ligent i gran coneixedor de les estratègies polìtiques i socials del país i països veïns. Quan va ser empresonat l’any 1988, va estar tres díes sense menjar, ni dormir, ni beure, perque els militars volien la seva confessió que ell va ser el que va ensenyar a Daw Aung San Suu Kyi el camí de la democràcia i la seva entrada en la política. Un home íntegre que mai es va arronsar. I també crític amb la líder del seu partit, quan calia ser-ho.

No me’ls crec als militars. Cal lluitar de manera ferma contra els seguidors dels militars que han estat al poder més de seixanta anys. Només així aconseguirem aplanar el nostre camí envers la democràcia i la llibertat. 
Paraules de U Win Tin tot just fa un parell de mesos.

La setmana passada va acabar la festa del Thingyan, l’any nou birmà. El pas de l’època de la sequera per entrar en el període de pluges. I per aquest motiu tothom mulla a tothom. Un any, el 2014, difícil i important. Cal preparar les eleccions generals de l’any 2015 i podria ser el canvi definitiu per el futur polìtic i social del país.
Ahir vaig celebrar aquest Any Nou birmà juntament amb amics i vam brindar. No sabíem que U Win Tin no arribaria a celebrar aquest día, però el nostre desig va ser per a tota la gent que des de fa dècades ha lluitat, i lluita per la llibertat de Myanmar/Birmània.

Descansi en pau U Win Tin.

L’any 2010 vaig escriure un apunt i publicat una fotografia d’ell un any després del seu alliberament. I un altre apunt l’any 2008 tot just després de sortir de la presó d’Insein.

Fotografia: U Win Tin amb la seva camisa de color blau. Alliçonant a la gent, als joves. Es trobarà a faltar les seves cites, les seves conferències, els seus escrits, el seu magisteri, la seva força.
 


  1. Any Nou! 
    Roser, l’any birmà em sembla que és tan teu com d’ells.
    M’agrada que ens contactis amb aquesta altra punta de món que hem de saber fer també nostre. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.