Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Bangkok: Notícies preocupants

Publicat el 23 d'abril de 2010 per rginer

Les fotografíes es publiquen a la xarxa una rera altra. Les notícies són cada vegada més preocupants. Només cal una petita espurna perque l’explosió sigui una realitat.

El primer ministre d’un govern il.legal, imposat per l’exèrcit, no vol ni negociar, ni parlar, ni encara menys dimitir i deixar el poder. Els camises vermelles continúen al centre financer i comercial de la Ciutat.
Els soldats i policia davant tots els manifestants esperant. Es comenta molt, que estàn esperant rebre ordres per disoldre amb armes de foc els manifestants, i aquest fet pot provocar la crisi més perillosa i important d’aquest país, mai colonitzat, i que ha anat passant els anys de la seva història entre un rei venerat per tot el poble, dictadures, cops d’estats, tots tous, molt tous, i unes eleccions lliures, finalment, i que van guanyar, per entendre’ns, els camises vermelles i el seu lider, també corrupte, Thaksin Shinawatra, avui exiliat en un país àrab, però que va saber i va donar esperances a la gent del nord, als camperols, als treballadors.

Un amic que ha tornat tot just de Bangkok m’ha explicat que el país és de fet feudal, amb una èlit del 10% molt, molt poderosa i amb molts diners, un altre 10% de gent forània amb interessos econòmics potents en el negoci del turisme i un 20% d’una nova classe mitjana. Tots ells vivint al sud del país. La resta de població, camperols, treballadors, pobresa, zones pendents de desenvolupament on el diner del sud no arriba; aquests són els camises vermelles. 

En el viatge que vaig fer el propassat novembre per aquest país, sí vaig poder copsar aquestes diferències, i molt. 
Els països ‘amics’, occidentals, àrabs, de cap de les maneres els interessa aquesta violència o aquest trencament en un país on hi han molts poders i interessos econòmics. Tampoc és la manera d’actuar dels thais; no volen la violència, volen parlar. I els soldats cada vegada més se senten més propers a ells que no pas del govern.
L’exèrcit té la paraula, on hi han dissidències, i el venerat rei,  amb una salut molt precària, pot fer encara de mediador.

He escollit la fotografía de la dona pujada a les barricades demanant eleccions; el govern sap perfectament que les perdrà. Els vots dels camises vermelles sumen més del 60% …….


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.