Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Avui surt el sol a Myanmar/Birmània – Nou Parlament

Publicat el 1 de febrer de 2016 per rginer

 

Fotografia de capçalera: El Parlament de Myanmar/Birmània a Naypyitaw. Avui surt el sol.

Avui 1r de febrer 2016. Els centenars de nous parlamentaris són en aquest Parlament, nombrós, càmera alta i baixa, a Naypyitaw, la capital del país. Arriben d’arreu del país i dins la maleta molt plena de projectes, el seu longyi, llibres, i contents perque saben que representen per primera vegada després de seixanta anys la pre democràcia que tothom havia somniat, Avui veurem longyis, turbants, color, somriures, cares de felicitat, més dones.

burma-new-governme_3564118b

Però en mig de tots ells i elles, veurem el color verd de l’uniforme militar que ocuparan els seus escons no escollits per els vots del poble.

any-gen-1024x773

Fotografia: En l’anterior Parlament Aung San Suu Kyi i els militars.

Es constitueix el nou Parlament després de les eleccions del mes de novembre de 2015. Va guanyar per una amplíssima majoria el partit National League of Democracy ( NLD ). Podeu veure la gràfica de les dues càmeres. I també podeu veure els escons ‘fixes’ de l’exèrcit, escons no escollits, però sí legals, perque així ho diu la Constitució. Aquest 25% dels escons del militars, els donen un veto virtual, en cas de voler legislar canvis en la constitució, perque cal el 75% dels vots. Els militars retenen també els ministeris d’afers exteriorts, fronteres i defensa. I Daw Aung San Suu Kyi no pot accedir a la Presidència, perque l’article 59f ho impedeix. Suu Kyi té fills de nacionalitat britànica.

_86995955_myanmar_election_results_2015_only_624
CaG2qsxUYAINs2c.jpg-large

Fotografia: Aung San Suu Kyi arribant al Parlament, avui 1r de febrer 2016.

Daw Aung San Suu Kyi pot fer govern sense problemes i el país enceta un període ple d’il.usions, esperança i convenciment de deixar enrera les més de sis dècades de dictadura militar, cruel, absolutista i menyspreable.

Durant aquest període entre les eleccions i avui, centenars de parlamentaris, sense cap mena d’experiència, han anat a Naypyidaw a rebre ensenyament, lliçons i escoltar a antics polítics i dels que van estar empresonats anys i anys i avui seuran en el seu escó. Més de 350 nous legisladors han estat assistint a aquestes classes. Tenen, tindran, molta feina, perque el nivell de pobresa del país és molt, molt alt, una economia que vol començar aixecar el vol, guerres civils que encara cerquen desesperadament un projecte de pau, unes infraestructures quasi inexistents, una sanitat vergonyant, una educació pobra, inexistent per a la majoria del poble, una burocràcia que impedeix moltíssims projectes i accions per arribar a tothom. Però dins les seves maletes hi ha projectes i moltes il.lusions i convenciment de treballar per el poble.

aung-san-suu-kyi-p_3564119b

Fotografia: Avui 1r de febrer. Comença la nova legislatura.

Myanmar/Birmània té els seus tempos. Avui escolliran els presidents i portaveus de les dues cambres i fins el mes de març no se sabrà el nom del nou President ni el seu govern

 

0,,18973062_403,00

Comença un nou període, un temps nou, desconegut per la gent de Myanmar/Birmània. Segur que se’n sortiran. Daw Aung San Suu Kyi en la seva lluita per la democràcia i llibertat del seu país arriba avui a aquest nou Parlament. Molta sort i el desig que pugui acomplir tots els seus desitjos de pau, llibertat i democràcia per el seu país. L’any 1990 va guanyar per una amplíssima majoria, més del 80%. L’exèrcit no va deixar entrar la democràcia al país. Els més de quinze anys que va estar empresonada va viure lluny de la realitat del país. No va defallir mai. Avui és el seu moment.

És possible una Birmània sense Aung San Suu Kyi ?

 

 

 

 

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.