Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Avui 16 de juny : Bloomsday

Publicat el 16 de juny de 2015 per rginer

 

Bloomsday és una celebració que es fa a Dublin i a moltes ciutats i pobles d’arreu del món per recordar un dijous 16 de juny de 1904 representat a la novel.la de James Joyce Ulysses. Leopold Bloom és el protagonista principal de la novel.la i ens descriu la vida i el pensament de Leopold Bloom i d’altres personatges – reals i de ficció – des de les 8 del matí del dia 16 de juny de 1904 fins a la matinada del dia següent.

James-Joyce-Centre-Announce-Globalbloomsday.com_

Hi ha diferents celebracions sobretot a Dublin, però també a moltíssimes ciutats del món.

http://www.youtube.com/watch?v=yeDuK2hC4Ec?rel=0&w=560&h=315

S’organitza el recorregut d’aquell 16 de juny 1904 per els llocs on Leopold Bloom va passar, cal anar vestits de l’època, es fan lectures de la novel.la, representacions teatrals i una de les celebracions més participatives …. el Bloomsday Breakfast …. Un esmorzar exactament igual que el que es prèn en Leopold Blooms el matí del dia 16. El menú …. fetge i ronyons saltats segons el costum irlandès dels esmorzars quotidians.

Bloomsday té la seva història: Joyce va començar a escriure Ulysses el mes de març de 1914, però el va deixar de banda, per acabar d’escriure Exiles. El 16 de juny de 1915 va escriure al seu germà Stanislaus per dir-li que havia acabat el primer capítol de Ulysses. Després de la publicació de la novel.la l’any 1922, els seus amics van començar a assenyalar la data 16 de juny com el punt de celebració del Bloomsday.

image

L’any 1924 Joyce estava ingressat a l’hospital, els seus ulls embenats, després d’una més de les múltiples intervencions quirúrgiques que va patir al llarg de la seva vida. Els seus amics el van visitar i li van enviar un ram de flors de color blau i blanc (els dos colors de la coberta del llibre) però Joyce va escriure en el seu llibret de notes: Avui 16 de juny, vint anys després, és que ningú recordarà aquesta data ?.

Els primers intents de commemorar aquest dia – Bloomsdasy – es van fer per part de la sòcia de l’editor de la novel.la i la traductora de l’edició en francès l’any 1929. També es va commemorar Bloomsday a l’Hotel Leopold prop de Versailles per celebrar el 25è aniversari del primer Bloomsday i es va organitzar un Déjeuner Ulysses, encara que es va fer un 29 de juny …. i no el dia 16 de juny.

El primer Bloomsday celebrat a Irlanda porta per data l’any 1954, en el 50è aniversari de la primera celebració i els culpables van ser els escriptors Patrick Kavanagh i Flann O’Brien quan van visitar Martello Tower a Sandycove, Davy Byrne’s pub i 7 Eccles Street, tot llegint fragments d’Ulysses, bebent més del compte i així els hi va anar ! Avui Bloomsday es celebra any rera any a tot el món.

29

En tots els meus apuntaments al llarg dels últims anys recordant aquest dia, sempre he expressat l’enveja de que es commemori un fet concret d’una novel.la, i que a tot el món, s’organitzin actes, lectures, actuacions …… i trobo a faltar Barcelona o qualsevol altra Ciutat i/o poble del nostre país.

Every life is in many days, day after day. We walk through ourselves, meeting robbers, ghosts, giants, old men, young men, wives, widows, brothers-in-love. But always meeting ourselves. – Ulysses

Per cert, enguany també es commemora el 150è aniversari del naixement de Yeats i evidentment a Irlanda aprofitaran el Bloomsday per recordar als seus dos grans escriptors.

yeats-logo-975

 


 1. Durant tot l’any (excepte un o dos dies, potser) al nostre pais ens oblidem dels nostres escriptors i les seves obres… Tenint el Barça i els déus que el protegeixen (Messi i cia.), a alguns catalans republicans ja en tenen prou per sentirse el millor del món. Tot altre cosa els hi és sobrer, i molt més si tenim en compte que alguns dels habitants d’aquest troç de món (malgrat no fer cas de les pilotes i els seus artistes) no em caigut en la malaltisa adoració de tot el que ens ve de fora i porta accent anglès.

  Personalment, crec que si algú vol fer aquest tipus de cel·lebracions a les nostres contrades, les pugui fer. Això si: pregaria que no es demanés diner públic per tirar-ho endavant (per molt “cultural” que sembli la festivitat). Hi han altres temes més importants que l’erari públic, ara per ara, s’en desdiu amb l’excusa -moltes vegades “de mal pagador”- de que no hi han diners.

  Atentament

 2. Es pot compaginar tot, ser del Barça i estimar la poesia i la literatura, o la música i el teatre. De jornades, col.loquis, commemoracions, festivals, en tenim de tota mena, fins i tot el primer dissabte del mes de frebrer, crec, hi ha un grup de gent que va al cementiri de Sant Gervasi a llegir poemes de’n Joan Maragall i que jo aplaudeixo i m’agrada. Estic d’acord que ens oblidem molt sovint dels nostres escriptors, músics, artistes, per això la meva enveja. No cal anar a plorar a les institucions públiques.

 3. The novel Ulysses is a literary watershed event across the depths of the two world wars of the 20th century but without even making reference to them: this is Mozartian.

  Of course, Barcelona ought to have its one June 16th ‘Ulyssesean’ celebration!

  I have read Ulysses countless times, in one go, or randomly chapter by chapter. There is nothing like it in the English literature except for Finnegans Wake, of which I’m about to publish an abstracted version entitled ‘Finnegans Wake Prosetry’.

  May Joyce’s genius live forever!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.