Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Aung San Suu Kyi

Arran les notícies que vaig llegint de les manifestacions durant els últims sis díes, pacífiques, a Rangoon (Burma-Birmania-Myanmar) per part de més d’un miler de monjos, per demanar canvis i llibertat en el seu país, automàticament m’ha vingut a la memòria la persona d’una dona forta, valenta, premi Nobel de la Pau l’any 1991 i molt oblidada per tothom. Myanmar o Burma o Birmania és un país del sudest asiàtic meravellós. La gent viu en una pobresa absoluta i quan veuen els viatgers que arriben, el primer que els demanen és que no comprin a les botigues ‘oficials’ i parlin de la situació del país quan tornin a casa seva.

”Vaig conèixer l’existència d’Aung San Suu Kyi l’any 1992, a l’arribada de la torxa olímpica a Empúries. Un dels seus dos fills, l’Alexander, ens va llegir un escrit emotiu, preciós, de fill a mare, empresonada a casa seva de Rangoon i que no veia desde l’any 1989. Encara hi és; a casa seva, sense els seus fills i amb la tristor de la mort l’any 1999 del seu marit, l’acadèmic britànic Michael Aris, després de patir un càncer.La Junta Militar li va donar autorització per marxar a Anglaterra a l’enterrament del seu espòs, però ella no ho va acceptar. Sabía perfectament que no la deixarien tornar a entrar al seu país.Per el poble de Birmania, ella representa la seva única esperança d’un futur en llibertat i millor per les seves vides. De fet, ella va guanyar unes eleccions l’any 1990. El seu partit NDL ( Lliga Nacional per la Democràcia) va guanyar amb una majoria absoluta aclaparadora, però la Junta Militar no va acceptar els resultats i ella va continuar empresonada a casa seva. Encara que durant un temps va rebre autorització per sortir al carrer ( vigilada constantment), l’any 2003, va tornar a ser ‘empresonada’ a casa seva de per vida. Estudiant a Oxford, té les llicenciatures de filosofia, econòmiques i ciències polítiques. Les hores que passa a casa, segueix estudiant; llengües minoritàries; toca al piano la seva música preferida, Bach i continúa la seva lluita enmirallada en Gandhi, Martin Luther King i Nelson Mandela. Des de 1989 no ha vist els seus fills Alexander i Kim.Filla del General Aung San, assasinat l’any 1947, sis mesos abans de la proclamació de la independència i clar futur guanyador de les eleccions, diu que la fortalesa li vé del seu pare, de l’amor per el seu país i el poble i no vol renúnciar a poder veure una Burma-Birmania-Myanmar, lliure i el seu poble feliç i amb un futur ple d’oportunitats per erradicar la pobresa. El meu sincer i més gran homenatge a aquesta dona fràgil, però forta a la vegada, i el desig que els canvis en aquell país llunyà i mancat d’il.lusió i futur, es facin realitat. Aung San Suu Kyi amb el seu coratge i capacitat podrà un dia sortir al carrer, en llibertat, i veure com el seu poble viurà i treballarà per tornar a ser el país somiat.’

 1. Nosaltres els catalans no tenim un a persona aixi i ens fa falta com a poble.
  Sense comparar i entenen que la situació a Birmania no es igual, el meu suport i i empatia per Na Aung San Suu Kyi.

  A Catalunya van mal dades!

 2. Tot just fa unes hores, he llegit que les monges budistes han sortit amb els monjos a manifestar-se pels carrers de les ciutats i poblacions més importants de Burma-Birmania-Myanmar.
  Ahir els monjos van arribar fins a la casa de Aung San Suun Kyi, que amb llàgrimes als ulls va adherir-se a la manifestació, però sense poder parlar. Només amb la seva presència al balcó de casa seva, la seva presó.
  Les manifestacions no s’aturen i els monjos que havíen dit que la població civil es quedés a casa, avui ja han dit obertament que sortin al carrer.
  Desde l’any 1988 no s’havíen manifestat un nombre tant important de persones contra la Junta Militar.
  Recordem que l’any 1988, la policia i l’exèrcit va assasinar milers de persones que es manifestàven pacíficament.
  Va ser a partir d’aquest moment que Aung Sunu Kyi es va involucrar intensament amb el partir NDL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.