Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Aung San Suu Kyi: De 1990 a 2012

Publicat el 31 de març de 2012 per rginer
Vint-i-dos anys després de guanyar per majoria absoluta les eleccions generals demà Daw Aung San Suu Kyi tornarà a lluitar per guanyar un escó dins un Parlament ocupat per un partit format ara fa dos anys per la Junta Militar i un 25% dels escons per els militars.
En joc 48 escons. El seu partit presenta candidats a 45 d’aquests escons.
Però veient les multituds de gent que ha anat arreu del país a tots els seus mítins, és de preveure que la NLD guanyarà la majoria d’aquests escons en joc.

Però ahir en una conferència de premsa, Aung San Suu Kyi va afirmar que aquestes eleccions no seran netes ni lliures. Des del començament de la campanya la NLD ha denunciat intimidacions, irregularitats en el cens, menors en les llistes de votants. El vot per anticipat també ha estat manipulat. Malgrat tot, el Govern ha autoritzat la presència d’observadors de diferents països i també a periodistes. (Aquest matí ja he escoltat la crònica de’n Sergi Roca a Catalunya Ràdio. No haurà tingut la mateixa sort en Sergi Vicente de TV3 que va ser expulsat del país i ara ja figura en la llista ‘negra’).

– – – Ja ha començat el joc brut:
 Un nombre indeterminat de col.legis electorals han obert portes per la gent ‘gran’, ‘discapacitats’ i funcionaris per poder votar anticipadament.
Membres de la Junta Electoral, del Govern és clar, els faciliten els sobre amb el vot dins per un candidat de la USPD i no d’altres grups de l’oposició. Ja comencem ……
– – –

El President Thein Sein va obrir les portes de la líder de la NLD i va conversar amb ella l’any passat i va anunciar la ‘legalitat’ de que ella pogués presentar-se a aquestes eleccions parcials.
No ens enganyem, Thein Sein sap perfectament que aquestes eleccions de demà diumenge són crucials. Si no pot garantir llibertat i fiabilitat, perdrà qualsevol credibilitat no tan sols entre la seva gent sino també a l’estranger.

D’una banda ell compta amb els inversors estrangers, donants, rebaixar les sancions econòmiques, i també el cooperativisme i l’ajut, per alleugerir la pobresa i les necessitats sanitàries i educatives del país. I d’altra convèncer al poble, que totes ‘les reformes’ endegades són de veritat i vol donar una millor vida als seus ciutadans.
 
Mentrestant, Daw Aung San Suu Kyi estarà al Parlament. Tothom sap que ella és la clau. Ella i els altres membres de la NLD estaran envoltats per parlamentaris del partit majoritari del Govern, la USDP. Canviar la constitució de l’any 2008, aquest és el repte. 
Votada de manera vergonyant tot just després de la tragèdia del cicló Nargis on van morir més de 140.000 persones. En els propers tres anys, fins a les eleccions de 2015, Daw Aung San Suu Kyi tornarà a la vida política.
No, no es tractarà de guanyar uns escons, es vol lluitar perque l’any 2015 sigui veritablement quan els birmans, els kachin, els karen, els mon, els shan, els padaung, els pa o, i la resta d’ètnies, tinguin la llibertat de votar sense por.

Daw Aung San Suu Kyi ja ha manifestat que encara hi ha un llarg camí abans que Birmània sigui lliure i seure en un escó al Parlament no vol dir de cap de les maneres que ja està tot guanyat. Ens al contrari, és senzillament el primer esglaó per arribar-hi.
I jo diría que hauran arribat al replà.

Si es pot veure algún canvi a Birmània podríem dir que el camí cap a la democràcia tot just ha començat i és llarg, molt llarg.

Queden unes hores perque els col.legis electorals obrin les portes. Encara hi ha més de 800 presoners polítics empresonats. Des de gener de 2011 més de 150.000 persones han fugit del país i el nombre de refugiats ha augmentat considerablement. La pobresa és evident. Daw Aung San Suu Kyi va guanyar unes eleccions netes l’any 1990, i un any després va ser empresonada. Més de quinze anys sense llibertat. L’esperança i també l’escepticisme és el que es respira dins el país.
En els propers díes veurem les reaccions d’aquest govern presidit per el senyor Thein Sein i també la dels països occidentals i els veïns asiàtics.
Amics tornaràn de Birmània a finals de la setmana vinent. El dia 17 d’abril és el Thingyan, l’any nou birmà. Ho celebrarem ? I tant que sí.

Fotografia: Un infant obrint la porta on les urnes ja són a tocar. Reuters.
Arxiu: Ngu, és la flor que simbolitza l’esperit del Thingyan.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.