Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Aborígens : La generació perduda

Aquesta setmana el Parlament d’Austràlia ferà, per fí, una declaració institucional demanant perdó al poble Aborígen, per a totes les injustícies que han patit, sobretot, a tots els infants anomenats ‘generació perduda’ i que van ser robats a les seves famílies per ‘integrar-los’ en la societat occidental durant un llarg període, de 1885 a 1975.

‘No existeix un dolor més inconsolable al món que la pèrdua de la terra on vas nèixer’.  Eurípides, 431 AC


El nostre Vilaweb a Melbourne ja ens informa puntualment de tots els temes interessants del continent, i en aquest cas he llegit els diaris que ens facilita per poder donar-li a la noticia una altra dimensió.

””’Hi ha milers d’informes dins l’arxiu de la Comisió per als Drets Humans, però davant d’una evidència tant i tant clara, fins aquest any 2008, el Govern d’Austràlia no demanarà el perdó que s’ha demanat insistentment. Aquesta va ser una de les promeses electorals del nou primer ministre Mr Kevin Rudd.


En l’informe de les investigacions es pot llegir : ‘ Els infants se’ls va dir que no eren estimats per els seus pares, que eren nens rebutjats, o que els seus pares havíen mort, quan tot era una gran mentida.’
‘Tots els infants que coneixíen el seu origen, se’ls deia amb crueltat manifesta, que el seu pare era un alcohòlic i la seva mare una prostituta, i no els cuidaven ni els desitjaven. Ens posàven la por al cos, quan ens deien que probablement nosaltres també ens convertiríem en alcohòlics o prostitutes, ja que ho portàvem en els nostres gens; per això havíem d’estudiar i ser bons nois i noies i comportar-nos com els blancs que no teníen aquests vicis. Ens deien que ser mala gent, viciosos, poc treballadors, formava part de la nostra raça’.
‘Com ens podíem sentir orgullosos de ser aborígens si ens humiliàven dia rera dia ?’

He trobat un video molt ben realitzat. El dia 13 de febrer,  el Parlament australià demanarà el perdó institucional, i aleshores el penjaré en un nou post. La cançó és magnífica i la lletra colpidora. Faig un resum molt concís de la lletra:
‘ Aquesta història és real / No us diré mentides / Com les promeses que mai van acomplir/I com se’ns van emportar darrera una tanca com el bestiar/Ens van extendre la mà/Ens van ensenyar a llegir, escriure i resar/Van robar els infants/arrebassats del pit de la mare/És per el vostre futur/Se’ls van emportar/Ho havíem d’entendre/Rebríem tot el que els nostres pares no faríen/Us ensenyarem a viure i a comportar-vos/Però ens van humiliar/La meva mare plorant/el meu pare lluitant per recuperar els nens robats/Ens van separar de les nostres famílies/Noves famílies ens van adoptar/I encara que vam crèixer amb els blancs/ens sentíem molt sols/perque vivíem com a blancs/però els nostres sentiments eren negres/Però un dia els infants van tornar/els infants robats van tornar a la seva terra/el lloc on podíen comprendre les coses i la vida/tornar amb la mare/amb el pare/amb la germana/amb el germà/amb la gent/a la seva terra/tots els infants han tornat/Sí, jo també he tornat/.

La lletra i la cancó és  d’ Archie Roach i la canta magistralment. Ell va ser un nen ‘robat’. Ell va patir totes les injustícies.  En un proper post podreu escoltar-la.
Archie Roach és un cantant molt conegut i dels millors d’Austràlia, però, aquest continent és molt lluny i el que allí succeeix, passa desaparcebut per la resta del món.

Nosaltres encara tenim els nostres amics de Vilaweb a Merlbourne que ens informen, i gràcies a les seves notícies he tingut la oportunitat de seguir cercant i trobar en Archie Roach i la seva música.

La fotografía és del ‘Catholic News’ editat a Austràlia.

””’


  1. He llegit el dolor net i la denúncia pura i veritable de l’Archie. De vegades, massa sovint, en nom de "les nostres estretes mal anomenades veritats" podem fer barbaritats. Demanar perdó no és freqüent. N’Archie ha tornat, no està ressentit, ho explica i torna, torna on ha de tornar… Admirable. Gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.