Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Têt – 31 de gener 1968

Publicat el 31 de gener de 2008 per rginer

Avui fa 40 anys que va començar l’atac de l’exèrcit del Vietcong contra els invasors nordamericans. És l’anomenada ‘ofensiva del Têt’. Va ser un atac per sorpresa; els americans no podíen mai imaginar que els vietnamites en unes dates tant significatives com les de l’any nou s’arrisquéssin a atacar.

Va ser tot molt cruel, horrorós i van morir milers de persones. Els vietnamites van perdre la batalla, després de la sorpresa inicial. Però mai una batalla perduda va fer guanyar una guerra, perque després de l’ofensiva del Têt va haver-hi una inflexió en aquella guerra absurda i els americans van perdre tota credibilitat.

””

La setmana vinent és la festa del Têt a Viêt Nam, els dies 6, 7 i 8 de febrer. Aquesta serà una festa en pau, plena de poesia, música, flors, desitjos de felicitat i bons auguris, retrobaments familiars, regals per els infants, tots reunits al voltant del menjar especial preparat per aquests díes, incens encés permanentment per els ancestres familiars.

Per cert, la setmana vinent intentaré de fer el ‘banh chung’ la menja per excel.lència de la festa del Têt. Ja us faré arribar la recepta i sobretot la llegenda del per què del ‘banh chung’.

La fotografia correspòn a Tay Ninh i en aquestes terres es van lliurar batalles terribles i on ara tot és verd, amb camps d’arròs i plantacions de cautxu, l’any 1968 tot era negre, mort, fantasmal.
Al fons es veu la muntanya Nui Ba Den de 850 metres d’alçada. Dalt del cim la temperatura és molt més fresqueta i són molts els vietnamites que hi pugen, però també perque hi han unes coves i un temple i un recinte budista que és molt venerat.

La llegenda explica que una noia, Huong, es va casar amb el xicot que estimava i va rebutjar el noi designat per el mandarí. El xicot va marxar a la guerra i ella va pujar a dalt d’aquesta muntanya i va veure una imatge màgica de Buda.
Un dia va ser atacada i violada per uns bandits. Va preferir llençar-se per un barranc, abans de confessar el seu deshonor. Es va reencarnar en un monjo budista que va anar explicant la seva història a la gent.



””


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.