Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Notícies de Viêt Nam

Publicat el 29 de juny de 2007 per rginer

En aquests últims díes les notícies han estat sobretot centrades en la visita del President de Viêt Nam, la primera després de la guerra, als EE.UU. i la seva entrevista amb el senyor Bush. També en la comparexència dels afectats amb l’agent orange davant un Tribunal de New York reclamant justícia per a més de 3.000.000 de vietnamites i rebre les compensacions i reparacions, i sobretot justícia, per part de les empreses químiques com Monsanto, Dow i 35 més.
Uns centenars o milers de vietnamites que van fugir del seu país en acabar la guerra van ser sempre presents al carrer, manifestant-se per demanar més democràcia i llibertat d’expressió al President del seu país d’origen.
””’Fent un resum necessari, i després d’haver llegit diversos mitjans de comunicació tant dels EE.UU., com de Viêt Nam, com del Regne Unit i Sudest asiàtic, quins han estat els objectius aconseguits :

El Tribunal de New York estudiarà si és just fer un judici per compensar els danys de l’agent orange. Ja és un èxit haver pogut presentar-se per segona vegada a reclamar justícia. Ara cal esperar unos mesos per conèixer la decisió del Tribunal, però totes les campanyes en favor dels afectats i les víctimes de l’agent orange seguiràn.

Mentrestant, el senyor Bush ha acceptat pagar el cost que representa treure els magatzems, encara existents, de dioxina a Danang ( Centre de Viêt Nam ). S’ha anomenat una comisió mixta, EE-UU. – Viêt Nam per eliminar aquests dipòsits. Un informe, dit Hartfield de Canada i que es va publicar fa unes setmanes, va confirmar l’altíssima toxicitat de la zona prop d’aquests magatzems ( la guerra va acabar l’any 1975 !!!!!!! )

Els científics, evidentment de la part d’EE.UU., encara discuteixen la causa-efecte de l’agent orange en els naixements de criatures, encara avui, amb malformacions terribles.

S’han arribat també a acords econòmics ( Viêt Nam és un dels països dits ‘emergents’ del sudest asiàtic ), però el President de Viêt Nam ha deixat clar que els ajuts i entrades de capital, seràn controlades per el Govern.

Viêt Nam està quasi tancant les ferides de tants anys de guerra i està entrant en aquest progrés, que molts veuen un perill per la seva cultura i la seva idiosincràsia com a nació independent. Però és un país encara pobre, necessita ajut per poder mantenir el medi ambient, els camps, les muntanyes, els boscs, els rius; reconstruir encara infraestructures, però fer-ho amb equilibri, sense que el progrés els faci pagar un preu molt alt.

És clar i evident que en un sistema totalitari sempre hi hauràn mancances de llibertat, però quan parles amb la majoria de la gent del país,de moment, veuen el futur amb optimisme i no volen canvis.

Permeute-me transcriure, resumit, un article aparegut al New York Times:

”Si nosaltres estem exigint més llibertat d’expressió i llibertat religiosa a Viêt Nam, molt a prop de la Casa Blanca, està el cementiri dels soldats morts i a les seves tombes, encara es poden veure calaveres de soldats del Viêt Cong que van portar a casa com un trofeu. Alguns cranis són encara a la duana; altres són utilitzats com cendrers.
Podeu imaginar-vos el patiment de les famílies vietnamites que no saben on són les restes dels seus familiars i no poden enterrar-los a la seva terra ? Per a ells, els seus estimats, segueixen perduts en el cel, sense destí. Costa tant retornar aquests cranis per poder identificar-los i retornar-los als seus familiars ?
El President Bush necessita tornar aquestes calaveres. Honorant els morts, també demostrem el nostre respecte als vius”.

Vaig tenir una esgarrifança molt gran després d’haver llegit aquest article:
The New York Times – 22 de juny 2007 – Op-Ed contributor
Lori Andrews – Chicago – Professora al Chicago-Kent College de Dret. Autora de la novela ‘ The Silent Assassin’.

La fotografia correspòn a un enterrament en un poblet no gaire lluny de Hà Nôi i en direcció a Hoa Lu.”


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.