Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

16 de juny: Bloomsday

Publicat el 16 de juny de 2013 per rginer
Sí, ja ha passat un altre any, i avui 16 de juny de 2013, milers i milers de lectors de la novel.la Ulysses de James Joyce, celebren les passejades de Leopold Bloom per Dublin.
I com ho fan ? Amb el llibre entre les seves mans es troben amics, coneguts i familiars al carrer, i passegen acompanyant el sol des de la sortida fins que s’amaga.
Es comenta que va ser un 16 de juny de 1904 quan James Joyce va tenir la seva primera cita amb la que havia de ser la aseva dona, Nora Barnacle i van passejar sense presses des de Dublin fins a Ringsend.

Un grup de lectors de Joyce van començar aquesta trobada un 16 de juny de 1954 a Dublin i des de aleshores aquest costum s’ha convertit en un homenatge a Joyce i la novel.la Ulysses en diferents Ciutats del món.

Sempre m’ha agradat molt aquesta trobada singular i homenatge a la vegada, organitzada per gent corrent, sense fer-ne difusió mediàtica, de forma espontània. És magnífic trobar-se per llegir, passejant per un parc, per carrers, sentats en una terrassa. Per primera vegada, enguany, ferà la volta al món. Un viatge literari, sorprenent.  Comença a les 9 del vespre (hora d’Irlanda) dia 15 de juny – a les 08:00 del matí del dia 16 de juny a Auckland, Nova Zelanda i acabarà aproximadament a les 03:30 de la matinada de dilluns dia 17 de juny, hora de Dublin.

15 països i 26 ciutats en el camí del sol. Auckland, Melbourne, Sydney, Canberra, Tokyo, Beijing, Shanghai, Singapore, Moscow, Pula (Croàcia), Zurich, Trieste, Bangor (País de Gal.les), Dublin, Paris, Derry, Cork, London, New York, Montreal, Ottawa, Toronto, San Francisco, Chicago, Sao Paulo i Santa Maria (Brasil).

M’imagino un dia com aquest als Països Catalans. Trobar-se en llocs concrets, gent, amics, diferents pobles i ciutats, i llegir un llibre determinat de la nostra literatura. Tenir el nostre Bloomsday.

Un dels llibres de la biblioteca de’n Leopold Bloom, porta per títol: In the Track of The Sun. Llegeixo, molt al principi de la novel.la:

– Somewhere in the east: early morning: set off at dawn. Travel round in front of the sun, steal a day’s march on him. Keep it up for ever never grow a day older technically.-

El sol també parla …… En Bloom eixampla la terra, jo poleixo el cel.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.