Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Dr Moisès Broggi – Rita Levi-Montalcini

Publicat el 2 de gener de 2013 per rginer
Ens han deixat per sempre després de viure 104 i 103. Unes vides llargues, intenses. Com a dona m’hagués agradat ser com Rita Levi-Montalcini, i tenir un amic com el Dr Broggi.

Tots dos capdavanters en les seves professions, la medicina, i tots dos també al capdavant de les llibertats dels seus pobles, defensors dels drets humans i les llibertats.

Tots dos avantposaven la humanitat davant qualsevol tecnologia. Ella i ell van viure sempre pensant en un futur millor.

El Dr Broggi em va operar d’apendicits fa trenta-cinc anys. No havia sofert cap atac, simplement la tenia atrofiada i em va dir que no servia per a res, i millor extirpar-la, així m’estalviaria problemes i haver de córrer en cas d’un més que probable atac d’apendidicis. En preguntar quan hauria de pagar (les meves condicions econòmiques eren febles, com sempre) va fixar una quantitat que podia assumir, sense problemes. Un dia d’estada a la clínica, perque no cal estar-hi més temps, gastar diners i menjar malament. Marxes a casa, fas bondat, vine al meu consultori cinc díes després i treurem els punts. Per cert, he mirat com ho teníes tot, així de passada, i cap problema. Tot a lloc. Anys després ens vam trobar tots els dimarts, a l’hotel on treballava. Ell anava a dinar amb gent del Rotary. Posteriorment ens vam trobar diverses vegades a l’autobus no. 16 o 17. Sempre  vam estar petant la xerrada. Sempre donava bons consells, em parlava amb veu alta de tot el que passava en el precís moment. Va ser un pou de saviesa.

La seva última imatge que tinc va ser el dia 9 de juliol 2011 en una manifestació per exercir el nostre dret a la independència. El van pujar juntament amb el Dr Doménech i en Heribert Barrera a dalt d’un camió per poder parlar a la gent que erem allà.
Les màquines no consolen, sempre deia. Els sentiments, l’amor, estar acompanyat, parlar amb la gent, explicar les experiències tan científiques com humanes, aquestes eren les seves lliçons.

Gràcies Dr Broggi. Gràcies Rita Levi-Montalcini.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.