Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Canviar la Constitució a Birmània/Myanmar

En una entrevista amb la BBC, el President Thein Sein, ha contestat les preguntes, molt incisives i directes per part del periodista, vorejant la línia roja, i finalment el periodista ha aconseguit que el President Thein Sein manifesti:
– El lideratge de Daw Aung San Suu Kyi depèn de la decisió del poble. Si el poble l’accepta, aleshores jo també hauré d’acceptar-la. 

Al llarg de l’entrevista, s’ha tocat el tema de canviar la constitució perque Daw Aung San Suu Kyi es pugui presentar a les properes eleccions de l’any 2015 i optar a la Presidència del govern de Birmània/Myanmar. Actualment no pot. Un article de la constitució aprovada l’any 2007 diu explícitament – no poden optar a participar en les eleccions generals del país els birmans casats amb estrangers  –.

Aquest article va ser inclòs, entre molts d’altres, intel.ligentment i de forma autoritària pels militars, per evitar que Daw Aung San Suu Kyi participés en possibles futures eleccions i no poder optar a la presidència del país. Voldria dir que la constitució es va aprovar en un referèndum trampós i gens democràtic, uns díes després que el cicló Nargis arrasés el delta de l’Irrawaddy i causés més de 150.000 morts i milions de desplaçats i damnificats. En aquelles circumstàncies, el govern, no va tenir cap mirament en convocar el referèndum. Evidentment el SI va guanyar ”per majoria absoluta”.

Implicitament U Thein Sein obre les portes a un canvi en la constitució, si és la voluntat del poble. Ens sona a alguna cosa ?? Un President d’un govern format per ex militars que han estat governant un país de manera absolutista i dictatorial al llarg de tres dècades, ens parla que respectarà la decisió del poble i no es nega a que la constitució es pugui canviar !! Una persona considerada ‘non-grata’ fa tot just dues setmanes.

En aquesta entrevista, malgrat la insistència del periodista en preguntar-li si està en disposició de demanar perdó al poble per tots aquests anys obscurs de dictadura, s’ha limitat a dir que treballen perque la democràcia entri al país, les reformes aniran arribant, treballo satisfactòriament amb Daw Aung San Suu Kyi, ens hem reunit a New York, no tinc cap problema amb ella, l’exèrcit ocupa la majoria d’escons del Parlament i continuaran tenint un paper important en les reformes democràtiques del país.

U Thein Sein acceptaria Daw Aung San Suu Kyi com a Presidenta del seu país …. canviant la constitució. Un canvi, i gran. Anirem fent el seguiment i a veure si els fets confirmen les paraules.

Oi que ès possible canviar la constitució ?  El president de Birmània/Myanmar U Thein Sein així ho ha manifestat. En una consulta o referèndum, la legitimitat del desig i la decisió del poble està per damunt de les regles constitucionals. La democràcia així ho concedeix.

Fotografia: Secretari General de les Nacions Unides Ban Ki Moon i el President U Thein Sein. New York. setembre 2012.  UN Photo.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.