Htoo Eain Thin: Amb la seva música celebro els aniversaris del mes de juny

Avui he fet un senzill ‘copiar i enganxar’ de l’apunt que vaig esciure tot just fa un any en aquest bloc. Podría afegir un altre aniversari el dia 30 de juny, d’un blocaire de la casa, amic, en M. i també per les Joanes, que l’any passat les vaig oblidar.
I avui celebraré l’aniversari del meu fill en G. i de Daw Aung San Suu Kyi. Sí que el celebrarà un pèl diferent de l’any passat i dels últims 24 anys. És a Oxford, on tenia casa, on es va establir en casar-se amb en Michael Aris i on van nèixer els seus dos fills. Ara és lliure. La finestra s’ha obert de bat a bat i ha pogut volar. Finestres obertes, és el que va pensar en Lluís Danés, director artístic del concert d’ahir vespre a Dublin, Electric Burma. En els retalls de premsa figura com ‘a prestigious Catalan art director’. Sí, en aquest concert-homenatge i lliurament del Premi Amnesty International, un català hi ha estat present.

La gent de Birmània no oblida a Htoo Eain Thin, músic, encara és vigent i molt. Enguany també celebraré tots aquests aniversaris amb la seva música i el mateix video de l’any passat. Una vegada, el van autoritzar a viatjar, l’any 2003, i va oferir un concert a Sydney. Un any després va morir en circumstàncies encara no aclarides.

El dia d’avui 19 de juny 2012 és, però, més joiós i gratificant de celebrar. La gent de Birmània trobaran en falta a Daw Aung San Suu Kyi.
Fotografia: Oslo, juny 2012. Getty Images.

                                        ——————

Aquest mes de juny és ple d’aniversaris. En D. un gran i estimat amic, el dia 17, la meva mare hagués arribat als 95 anys ahir dia 18, en G. dia 19, una gran amiga na A. día 22, un estimadíssim amic n’A. dia 23, na P. la néta del meu germà, dia 30, una altra amiga, també dia 30.

I no oblidem els Joans, que n’hi han molts ! Dia 24, per si algú s’havia oblidat.
Batiste o Batistet al Pais Valencià !!

Pero èl dia 19 de juny, també és l’aniversari d’una dona amb molt de coratge, Daw Aung San Suu Kyi. Alliberada del seu arrest domiciliari a finals de l’any passat ara gaudeix d’una llibertat, fins a dia d’avui, dins la ciutat de Yangon. No fa soroll, però hi és. No fa grans declaracions, però les manifesta continuament. A la BBC Ràdio passaran dues emissions gravades a casa seva, en les que ella mateixa llegirà moltes pàgines del seu diari que ha anat escrivint al llarg d’aquests anys empresonada, i sense llibertat.
Ella diu que si la petita ràdio que tenia era l’únic bri de llibertat que podia tenir en escoltar les emissions de la BBC, és el que ha der de fer ara: parlar per la BBC, ara que pot fer-ho.

Un altre video del gran Htoo Eain Thin. Una cançó rock, un cant desesperat, un explicar cantant i amb la seva música com se sent dins seu. No puc entendre les seves paraules, però el gest és clarament de ràbia, d’interrogants, de voler viure en llibertat. 

Una cançó per  tots els nascuts el mes de juny. Ell ja no podrà celebrar més aniversaris. Va morir el mes d’agost de 2004.

 

3 pensaments a “Htoo Eain Thin: Amb la seva música celebro els aniversaris del mes de juny

  1. Felicitats per Daw Aung San Suu Kyi !
    Emocionant ahir a Dublin!
    Gràcies per aquest blog que ens explica el seu viatge talment con si fóssim al seu costat! 
  2. Roser,

    Si vols fer la festa més grossa, afegeix-hi dos aniversaris més del mes de juny, dels dos birmans de Manresa, l’un els fa el 8, l’altra el 28.

    Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *