Navegar pel riu Kaladan – Sudoest de Birmània

Sempre he navegat en vaixells i barques pel mar, mai ho havia fet pel riu.
Quan vaig començar a viatjar pel sudest asiàtic el descobriment de fer-ho d’una manera diferent, navegant pels rius, va ser una delícia per a mí.
Els rius són cabalosos i navegables al llarg de molts kilòmetres. El viatge és lent, però una té la sensació de seure en una platea d’un teatre i anar observant, veient, escoltant tot el què passa a la vora del riu, sense molestar, en silenci.

De Site-tway (Sittwe o Akyab) a Mrauk U cal navegar per el riu Kaladan. Neix a l’Índia i travessa els estats de Chin i Arrakan, fins arribar a Site-tway desembocant al golf de Bengala. Un recorregut de 350 kms i quasi 240 són navegables. Site-tway, una ciutat de 350.000 habitants, està situada en una embocadura preciosa i immensa dels rius Kaladan, Laymro i Mayu. L’efecte de les marees és tot un espectacle.

No existeix un altre mitjà de transport per arribar a Mrauk U des de Site-tway.
De bon començament tenia reservat lloc en un dels barcos del govern, però problemes d’última hora, es va decidir que ho faria en una barca, jo sola, amb el guia, dos tripulants i el propietari. Perque és difícil, quasi impossible, viatjar a Mrauk U sense un acompanyant-guia i això fa que el cost sigui car, si el comparem amb altres visites o viatges del país i més si ho fas en una barca ‘privada’ …..
Però en el meu viatge de tornada ho vaig agraïr ……

Riu amunt, vent a favor i el nivell de l’aigua perfecte, vaig trigar una mica més de cinc hores. He fet moltes fotografíes, potser masses, perque els paisatges s’assemblen, però no, sempre veus alguna cosa diferent. Va fer un bon dia. El sol apareixia de tant en tant entre els núvols.
Els camps d’arròs d’un verd intens, anegats, eren immensos i els perdíes fins ben a prop de les muntanyes molt llunyanes. De barquetes en veies, no gaire sovint, tot s’ha de dir, i de búfals d’aigua també. Casetes de bambú a la vora del riu, pescadors deixant les seves xarxes.
Les hores anaven passant, lentament i jo sempre encuriosida mirant i admirant la bellesa del paisatge, el traginar de la gent (no gaire, és cert). Tampoc tenia ganes de petar la xerrada amb el guia, molt educat, correcte i saberut. En una taula hi havia te i bananes petites. Jo i la càmera capturant moments, instants, colors, paisatge, gent, badant.

 

Els rius i els meandres s’entrelleçaven i no sabíes on podia ser Mrauk U. Però començava a haver-hi més tràfic de barques i de gent, i sentia que erem ja ben a prop, i la barca va arribar a un petit port, si el podem anomenar així. ‘Benvinguts a Mrauk U’ és el primer que llegeixes.

Però l’encant, la placidesa del viatge es va trencar sobtadament. Davant meu va aparèixer la pobresa. I el més sorprenent és que Mrauk U és un reclam turístic. I, sí, Mrauk U en la llunyania del temps va ser una ciutat pròspera, rica on hi arribàven vaixells d’Europa, de l’Índia, del Japó. No hi ha res. Ni tan sols la muralla del palau reial. Tan sols més de set-cents temples construïts en cadascún dels pujols que envolten la ciutat i que lluiten per resistir, per continuar mostrant amb orgull com va ser aquest imperi. Un lloc veritablement emblemàtic, misteriós, únic, d’una bellesa insultant.

Malgrat el somriure de la gent, és evident que viuen en una pobresa extrema, sense cap desenvolupament, sense higiene, sense electricitat, sense aigua potable a les cases. Un servei de salut inexistent. Escoles, les mínimes. Molts infants sense escolaritzar.

La sort dels països del sudest asiàtic és l’aigua dels seus rius, la pesca, els camps d’arròs, els arbres, el bestiar. Subsistir amb el que ténen, i res més.

A l’hotel només podía fer ús de l’energia elèctrica de set a nou del vespre. La llanterna va arribar ser molt important al llarg del viatge.

Mentre dormia somiava amb el viatge en barca per el riu Kaladan. En despertar-me vaig desitjar tornar al riu. Però això serà d’ací a tres díes.

Un pensament a “Navegar pel riu Kaladan – Sudoest de Birmània

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *