Thanaka: Tenir cura de la pell a Birmània

El primer que sorprèn als viatgers quan arriben a Birmània-Myanmar són els diferents maquillatges a la cara i braços dels infants, dones i homes, d’un tipus de cosmètic de color grog.
Fa centenars d’anys que en aquest país s’utilitza el thanaka i encara avui és prioritari i abans de sortir de casa es maquillen amb aquest producte de bellesa tan natural com que s’extrau de l’escorça d’un arbre. 

És un cosmètic tradicional que va molt bé com a hidratant, protegeix la pell del sol, i és astringent i antisèptic. Molta gent creu que si les dones a Birmània són d’una bellesa natural i singular, és gràcies al thanaka.

En les paradetes de les galeríes dels temples sempre veus gent que venen l’escorça i les branques de l’arbre, majoritàriament del sàndal (linoria acidissimia). Podría molt bé afirmar que aquest cosmètic no es un producte, una marca, el pots fabricar tú mateix directament d’una branca o l’escorça de l’arbre. El bosc, els arbres, és la materia primera del thanaka. 

Porta el seu temps i cal seguir una rutina. Primer les orelles, a continuació el coll, després la cara i finalment la resta del cos. Les dones, de vegades, barregen el thanaka amb una crema, i seguidament amb un raspall de dents configuren unes formes per embellir part del seu cos. No passen gaires minuts, i el color groc és ja tota una realitat.

L’any 1958 ‘The Forest Act’ va incloure l’arbre del thanaka una espècie protegida.
Ningú pot comercialitzar ni tallar cap arbre de Thanaka ni l’escorça.

 

El cosmètic és ja tota una singularitat. Compres les petites branques, petites, entre 10 a 18 cm. Les tenen totes ben posades en les paradetes. Pots escollir la fragància que més t’agradi. 
També has de comprar una pedra circular, anomenada kyauk pin (2,15 kgs). Té una canalització perque el líquid no es perdi. Agafes una branca i amb una mica d’aigua comences a refregar-la per la pedra, fins que es desprèn el suc de la branca o l’escorça.
Immediatament te’l poses a la cara, braços o cos. En un primer moment és transparent, però en una hora, més o menys, s’asseca i apareix el color groc característic del thanaka.

Per nosaltres els occidentals, si l’utilitzem en zones amb moltíssima calor, com Bagan per exemple, la nostra pell, majoritàriament seca, trobem aquest cosmètic massa astringent, però sí he de dir que és magnífic com a protector del sol.

Els monjos i monges no els hi és permès el thanaka. És un cosmètic de bellesa, i va en contra de les normes d’austeritat i la seva vida monàstica.

En el meu equipatge hi havía una pedra i dos branques de thanaka. Com el kyauk pin (la pedra) pesa 2,15 kgs, vaig cometre l’error de posar-la dins la motxil.la com equipatge de cabina. Evidentment, me la van fer treure, perque podía ser utilitzada com a ‘arma’ dins l’avió. Un cop de pedra fa mal, és clar. Vaig implorar, vaig pregar i finalment vam trobar la solució.

Tot aquest episodi a l’aeroport de Yangon-Rangoon. — Torni al taulell d’Air Asia, passi primer per immigració, perque encara hi ha temps de recuperar el seu equipatge.–
Així ho vaig fer. El personal d’Air Asia va cridar a un xicot, van recuperar el meu equipatge, vaig treure la pedra i les branques de la motxil.la i ho vaig posar dins la maleta. Torno a la policia a recollir el passaport i tot solucionat !!

Per tots els viatgers que tornin de Birmània, és evident que no portaran ni les branques ni la pedra del thanaka, però de ben segur, que tornaran a casa recordant les olors i el somriure de la bona gent d’aquest país anomenat Birmània o Myanmar.

Fotografíes: Alumna de l’escola Paung Daw Oo a Mandalay.
Arxiu: Adolescents camí de l’escola a Mrauk U. A l’Hotel de Mrauk U, una noia jove.
Nois preparant les begudes. Paradeta de venda de thanaka.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *