Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Retrats de Birmània

Publicat el 7 d'octubre de 2011 per rginer
En el meu viatge he fet moltes fotografíes de retrats de dones, homes, infants, animals.
M’agradarà poder compartir-les amb vosaltres.

Començo amb aquesta fotografia d’un nen de l’ètnia rakhine. Viuen a l’estat d’Arrakan,
Rhakine o Rakhaing. El nen és musulmà i erem a la gran mesquita de la ciutat de Sittwe. És en aquest estat, fronterer amb Bangla Desh on viuen els Rohyngya – ací – apàtrides dins el seu propi país i rebutjats per el Govern de Birmània.

Els Rhakine és una ètnia diferent de la resta, són ciutadans birmans evidentment, però amb avantpassats de l’Índia, i també són hindús però amb caràcter birmà. Els primers habitants van ser els anomenats Bilu, de pell fosca i més tard van començar a arribar emigrants de l’Índia, i van convertir aquestes terres en un regne molt poderós hindu-budista, mil anys A.C.. Van patir invasions dels tibetans-birmans del nord al llarg dels secles IX I XVIII. Podem afirmar que els habitants de l’estat d’Arrakan o Rhakine són avui descendents dels tres grups, Bilu, Bengali i Birmans.

El nom d’Arakan prové de la versió que els portuguesos, anglesos, bengalís i àrabs, van fer del veritable nom ‘Rakhine’ i que els birmans converteixen en ‘Yakhine’. Curiosament els birmans no saben pronunciar la lletra ‘r’ i es converteix en una ‘y’. Parlen una llengua pròpia, diferent del birmà. 

El dia era molt calurós, humit i vaig entrar encuriosida a la mesquita, un edifici que ningú em va poder dir quin any va ser construït. El manteniment no és la prioritat. Un grup de nens i nenes jugaven a futbol o senzillament corríen per els jardins.

Aquest nen es va apropar. La majoria de la gent de Sittwe són pobres, molt pobres i cada vegada arriben més immigrants des de Bangladesh. Té una mirada com tímida, o també com ilusionant i content. Una mirada neta, potser preguntant si és possible viure en un món millor o potser ell ja és feliç amb el que té.

En ‘vull llegir més’ he inclòs un mapa de Birmània. D’aquesta manera us podreu situar.
Avui el nen és rakhine, de Sittwe, concretament. Veurem altres retrats de les diferents ètnies d’aquest país en altres apunts.


  1. És d’agrair que ens il·lustris sobre les realitats de Birmània. Des d’aquí només tenim una visió boirosa i monolítica (bé, la tenen la gent que no et coneix).

    Així no saben dir la “r” i la pronuncien “y”? Per això el canvi de Rangoon a Yangon o no te res a veure?

  2. Com molt bé dius, la mirada d’aquest nen reflecteix un munt sensacions. Jo crec que es podria assegurar que és la mirada de la innocència.

    Gràcies per compartir amb nosaltres els teus viatges. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.