Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Floració: Amorphophallus titanum – Una fita excepcional

Publicat el 25 d'abril de 2011 per rginer

Els matins vaig llegint diaris, la primera pàgina, o notícies que per la via RSS poden interessar-me. En un diari vietnamita llegeixo: La felicitat dels botànics. La flor més gran del món, la AMORPHOPHALLUS TITANUM s’ha pogut veure a Basilea, en el Jardí Botànic de la seva Universitat en plena floració. No passava des de feia 17 anys, i s’esperen més de 10.000 visitants.


El 23.04.11 va ser el dia assenyalat i tothom ha de córrer, perque la floració només té una duració de dos díes ! Jo no la coneixía, la veritat. Però, sí que em poso dins la pell dels botànics, i crec que ser propietaris d’una ”Titan Arum” en un Jardí Botànic ha de ser un regal i encara més veure en directe la seva floració entre els 6 i 10 anys. Ha de ser excitant.
 
Heus ací un petit llistat d’aquesta flor, procedent de la selva de Sumatra, i que un botànic italià, Odoardo Beccari, va descobrir l’any 1878 i l’any 1889 el Kew Gardens de U.K. va començar a cultivar:

Bonn – any 2003 – Floració. Alçada 2,74 m – Record Guinness
Wilhelm, Stuttgart – 2005 – Floració. Alçada 2,94 – Actual record Guinness.
Nova York – 1937 – Alçada 2,57 m

BASILEA 23.04.11 – Alçada 1,93 m

Sir David Attenborough va canviar el seu nom de Amorphophallus titanum (falo titànic) per Titan Arum. Va considerar el nom ” inapropiat” per els seus programes divulgatius de la BBC ¿¿?? De fet el nom original, és ‘ flor de cadaver’, perque quan és en plena floració desprèn una pudor fètida terrible, com un formatge de Camembert, o de peus, o de mitjons bruts i pudents. No s’hi pot estar gaire estona al seu costat. Aquesta olor és la que fa que mosques i mosquits se sentin atrets per la flor i així ella s’assegura la seva pol.linització.

La gent de Basilea ha tingut la sort de veure-la i sí, m’ho crec, que més de 10.000 persones hauràn anat al seu Jardí Botànic. Aquests moments que la natura ens regala s’han d’aprofitar.

Abril finit, el cep florit …. o això diuen !

Fotografia: Jardí Botànic de Basilea un 23 d’abril de 2011.
En l’arxiu podeu veure una Titan Arum esplèndida, al Kew Gardens, any 1996.

 

Publicat dins de Natura | Deixa un comentari

  1. Aquest comentari és més aviat per Sir Attemborough que per tu: què tal aquest eu-fem-isme, aquezt altre nom per aquezta flor?: PIJUZ MAGNIFICUZ (perquè déu n’hi doret el tamany de la cosa!)

    Mil petons fufluners
    (i despres mil mes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.