Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Hà Nôi – Mites – Mil.lenni – 1010-2010

Novament faig esment de la ‘Ceramic Road’, ja acabada del tot i una icona de la ciutat de Hà Nôi per commemorar el seu mil.lenni.
Una de les parts que més m’agrada és la dedicada al gran pintor Bùi Xuân Phái. Es pot veure la reproducció en ceràmica d’un dels seus quadres i la seva fotografía. Ja vaig escriure un apunt parlant d’aquest pintor.  – ACÍ -.

Però Hà Nôi és alguna cosa més que una ciutat, la capital. I es pot copsar quan hi ets. La majoria dels turistes que tornen ens expliquen les seves experiències de creuar el carrer, milers i milers de motocicletes, el transport peculiar de mercaderíes en un scooter, mercats, arbres, llacs, parcs,  semàfors que no funcionen, menjars als carrers, la gent, un veritable batibull; edificis colonials entre petites edificacions de poble, però Hà Nôi va nèixer fa més de mil anys, i els mites són presents i formen part de la seva història.
No és bonic saber que la teva ciutat va ser concebuda per un drac ? 

Les festes, els actes culturals, les desfilades, teatre, música, tot és ja a punt per commemorar aquest mil.lenni, encara que la gent, no només de Hà Nôi, expliquen i no acaben les històries del drac, del geni de les muntanyes, de l’infant fort i poderós com Hèrcules.
En aquest el nostre món, desmitificat, els mites ofereixen sempre la clau per entendre el passat llunyà d’una civilització, d’un poble, i perquè no, de les seves aspiracions per aquests nous temps.

Hà Nôi és una ciutat perfectament embolcallada entre el mite, la història i les aspiracions del poble de Viêt Nam. El Rei Drac, l’ancestre del poble vietnamita, el Geni de les Muntanyes, salvaguarda dels torrents i inundacions del riu Roig; l’infant fort com Hèrcules que va guanyar la batalla davant les hordes invasores del nord, el Drac i el seu poder en el naixement de la capital. Tots aquests mites de gran significat nacional encara perviuen avui, als carrers, les places, dins les cases, als pobles.
Allà on les creacions immemorials de la imaginació popular es retroben amb l’arqueologia i la història.
És durant l’edat de bronze que s’han trobat restes de la civilització Viêt, als marges del riu Roig, que no era més que una badia immensa i poc a poc per les erosions de les muntanyes es va convertir en un llac immens, amb diferents sortides i rius, boscs, poblats d’animals salvatges i on l’home i la dona van transformar aquest territori en un delta frondós i ric.
Neolític, edat de bronze, identitat cultural viêt, mil anys A.C,, dominació xinesa de quasi mil anys, fins l’any 939. Principi del secle XI, van decidir construïr la nova capital a Thâng Long ( Ciutat del Drac poderós), per ser anomenada posteriorment Hà Nôi (Ciutat submergida en els rius).
La dinastía Ly va ser la que va marxar de Hoa Lu i va establir la capital a Thang Long-Hà Nôi. L’emperador Ly Thái Tò es considera el seu fundador, perque així ho va decidir i així ho va deixar per escrit per consultar i fer la proposta als seus mandarins. Va convertir el petit poble en capital l’any 1010.
— El seu emplaçament és el suficientment gran i en una vall fèrtil, però també amb l’elevació suficient per no patir grans inundacions del riu Roig. El poble podria estar segur i ben resguardat. La terra és bona i hi han grans extensions per poder conrear l’arròs. És el lloc ideal perque l’home es retrobi amb les riqueses que ens ofereix la natura. La dinastía podrà sobreviure durant deu mil generacions. Vull aprofitar aquesta vall, aquest poble, per constituïr la nova capital.–

Hi ha una escultura de Ly Thài Tò tot just al costat del llac Hoan Kiem, en una plaça, on tots els matins centenars de persones fan els seus exercicis i on molts estudiants es troben per acabar de preparar els treballs a fer de l’escola.

En aquesta ‘Ceramic Road’ res no falta; la història, els mites, l’art, les dinastíes, els dracs, els infants, les dones, la natura, les flors, els búfals, els pobles, el riu, l’arròs …. tot el que aquest poble estima.

Publicat dins de Hà Nôi | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.