Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Generation Wave – Noves Generacions: Birmània

Publicat el 22 d'agost de 2010 per rginer

El nivell de les aigües dels rius, llacs, rierols del país pateixen encara una sequera molt i molt severa i els seus nivells no han arribat ni a un 50% del que és habitual. Fins i tot el llac Inlay on el mes d’octubre es celebra el gran festival Phaung Daw Oo, està en perill d’haver-se de cancel.lar per primera vegada en la seva història ! El llac té avui uns nivells d’un metre i uns poquets centímetres, quan habitualment en té de 2,5 a 3 metres. Les temperatures també han assolit veritables records arribant a nivells dels 47º i causant moltes morts arreu del país. La construcció de pantans al nord del país i al sud de la Xina també condicionen el cabdal d’aigua dels rius. Sembla però que la Junta Militar no té ni idea d’aquest problema o no vol endegar cap solució; Simplement no els importa.

És una tarda de dijous, mes d’agost i a Rangoon hi ha tranquil.litat. Un xicot jove, activista, passeja pels carrers i va en compte, vigilant. Percep algunes mirades envers a la seva persona no gaire fiables. Però ell té una feina a fer i l’ha d’acomplir sense més. És important que la SBP (Special Branch Police) no l’enxampi. Una mica difícil, perque quan ets a Rangoon no veus ningú vestit d’uniforme i és així, com ho vaig copsar jo mateixa l’any passat. Els que em deien que estava prohibit fer fotografíes en uns llocs concrets, podíen ser un venedor de carrer, un honorable pare de família, un jove estudiant.

La fotografia la vaig fer a la Sule Paya, al final d’una gran avinguda al mateix centre de Rangoon, on sovintegen les manifestacions i sempre pots veure aquesta pagoda al final del carrer. Podeu veure les petites botigues al voltant de la Sule Paya, però en unes últimes reconstruccions, la veritat és que són lletges, lletges. Diu la llegenda que va ser construïda fa més de dos mil anys, però com passa arreu del país, s’ha reconstruït, masses vegades i es desconeix l’any exacte quan va ser construïda. Diuen que un pèl del cap de Buda és dins aquesta pagoda. El zedi daurat és bastant inusual. Té 46 metres d’alçada.

El xicot troba una bona cantonada i un lloc perfecte per poder fer la seva feina. Treu de la seva bossa un poster que tenia ben amagat, l’embetuma de pega i l’enganxa a la pared.
You have the right to not vote” – Tens tot el dret de no votar. Les eleccions seràn el proper dia 7 de novembre. En el poster també hi ha una fotografía de Daw Aung San Suu Kyi. El xicot estima i admira les paraules escrites en aquest poster. Està satisfet d’aquest el seu primer treball com a dissident i activista. Continúa caminant. La bossa ha de quedar buida.

Forma part d’un grup jove d’activistes anomenat ‘Generation Wave’ (GW). La seva reivindicació i aspiració és convèncer a la gent de Birmània de fer boicot en aquestes eleccions absolutament vergonyants, indignes i enganyoses.També donar a conèixer aquesta constitució de l’any 2008 feta a mida per els generals.

”Rebutgem la constitució de 2008 per ser antidemocràtica i injusta. Volem que la gent sigui conscient d’aquest engany i enganxarem el màxim de posters per les pareds arreu del país.”

Estudiants, intelectuals, artistes, músics, poetes, artesans, treballadors, tots gent jove formen part d’aquest grup i treballen en situacions límit, però saben que han de fer-ho i esperen poder comptar amb molta més gent.

He trobat aquest video que van editar arran el 65è aniversari d’Aung San Suu Kyi.
La cançó de fons s’anomena ‘Mother 64’ i va ser emès per la joventut birmana i les noves generacions fora del país, és clar.
Una part de la lletra de la cançó:
—  Waiting by your fence for the day you return/Mother; I will give for my bad karma/Mother, for so many eternities I am praying/No matter where I am. —


Avui fa 15 anys i 35 díes que Daw Aung San Suu Kyi està empresonada.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.