Primers apunts: A Jylland també surt el sol

Vaig llegint els apunts escrits depressa i corrents en una llibreta. Han estat disset díes magnífics. Només he vist el sol durant tot un día a la punta nord de Jylland. Estones també l’he vist. Des de la finestra de casa els meus amics, on dormia, tres, o potser, quatre matins a 2/4 de 10 apareixia el sol entre les branques seques i nues dels arbres. Durant màxim una o dues hores. Després els núvols, la boira, el fred, novament el color gris. He vist ciutats i pobles molt, molt bonics; Arhus, Silkeborg, Ribe, Skagen, Lonstrup, Lokken, Hvide Sands, Ringkobing, Skjern, Hjoerren; dunes bellugadisses; aiguamolls; fjords; penya-segats; he comprat peix a la mateixa platja; vaig anar de concert d’any nou a Arhus; he trepitjat sorra glaçada;  he pujat per unes dunes fins arribar a un far engollit per la la mateixa sorra; he vist centenars de rètols ‘ Til salg – en venda o Til leje – lloguer’; he après paraules en danès, les més usuals … god dag, god nat, favel, tak; sild-areng; aplekage – pastís de poma; m’he sorprès moltíssim en veure com els serveis socials del país han sofert una davallada molt gran i ara ja no ténen ni de bon tros els serveis que sempre hem admirat; també han d’esperar un o dos mesos per fer-se una scanner, o un tac …..; el pa no és gens gustós i si vols comprar una barra de pa bona i ben feta, ja pots preparar uns 4 Euros …. ; he admirat els treballs d’artistes artesans; continúen amb la seva moneda i s’han de canviar els euros; 100 Euros aprox. 737.50 Dkk.
La millor mostra del sol lluminós i el cel blau la puc ensenyar penjant aquesta fotografia de ‘Tilsandede Kirke’ construïda el secle XV i engollida per les dunes  a les acaballes del secle XVI. Encara es pot veure la part alta del campanar. És a només 5 kms al sud de Skagen. El sol de la tarda anava caient i el rellotge ( 2/4 de 4 ) ens deia que faltàven pocs minuts per amagar-se fins … l’endemà ? Va ser el dia més lluminós de tota la meva estada en aquest país, Jylland-Danmark, sorprenent, bonic, misteriós. A Sjaelland es troba Kobenhavn; la gent de Jylland anomena l’illa ….  Djaevleoen – l’illa del diable ……..
En l’arxiu podeu veure una fotografia on comencen a treure el cap uns brots d’unes flors del jardí. Va per dues blocaires … un pèndol amb petites oscil.lacions perque torni a treure el cap i viatgem amb ella amb l’autobús de bon matí i un hidroavió que ja estem esperant que torni per apagar els focs.

2 pensaments a “Primers apunts: A Jylland també surt el sol

  1. Ha d’haver estat una experiència molt interessant. Un país tan diferent.

    Dius que ha hagut una importat davallada dels serveís socials. Quin estat és? I quin partit governa, i des de quan? Sembla que donis a entendre que la vida és cara, però quin és el salari mínim? Hi ha gaire pobresa?
    Perdona que sigui tan preguntaire però ja saps que a mi aquestes coses m’interessen molt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *