Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Vellesa – Una mirada

En els meus enllaços amb fotògrafs, sempre acabo admirant els vietnamites i les seves fotografíes. Aquesta és un exemple preciós. Nhien Hoang sap com fer que una fotografia ens parli. És una dona molt vella; potser ni ella mateixa sap quans anys té, però és evident que molts. Però la mirada, el saber estar, la seva dignitat, la seva expressió, em té fascinada. Penso que es pot entreveure el què pensa i ens deixa les seves portes obertes per entrar dins la seva ànima. No ha tingut mai riqueses, ni bons vestits, menjar el necessari, família, sempre ha viscut en un poblet anomenat Bao Lac, a 140 kms al nord de Ho Chi Minh City, en una zona muntanyosa, no gaire lluny de Da Lat.

Novament un lloc pendent de visitar. Da Lat significa ‘El riu de l’última tribu’. Va ser fundada com a Ciutat l’any 1912 per el Dr Alexandre Yersin, deixeble de Louis Pasteur i on podem veure tot el seu treball a Viêt Nam a la ciutat de Nha Trang. Els francesos colonitzadors fins i tot van anomenar Da Lat ‘ Le Petit Paris ‘. Està situada en una zona muntanyosa, bellíssima, plena de cascades, boscos i rius, a 1.475 m d’altitud.

Avui és un lloc ja bastant turístic i de fet és la ‘Mallorca’ dels vietnamites en els seus viatges de noces. La majoria dels seus habitants són els anomenats ‘Montagnards’ – tribus de la muntanya ( 33 ètnies diferents ). També és un lloc on hi ha una primavera permanent i les tempertures no són ni de bon tros tant caluroses ni humides com a la resta del país.

Durant la guerra, l’exèrcit del Vietcong va entrar a Da Lat sense haver-hi cap batalla. Per aquest motiu, caminar per les muntanyes és segur ja que no hi ha perill de mines encara no trobades.
Da Lat ha estat la primera ciutat del Viêt Nam en introduïr el sistema de purificar l’aigua de boca i es pot beure l’aigua de l’aixeta. Un 80% de l’inversió d’aquest projecte va ser pagat per el Govern de Dinamarca.
Les catarates de Dambri amb una caiguda de 90 metres, són prop de Bao Loc. Un bon lloc per prendre un te excel.lent. Caminar per els camins de les muntanyes i visitar poblets o dormir en alguna de les cases dels seus habitants i conviure amb ells uns díes, és un redol a cercar en aquestes valls i muntanyes, lluny de Da Lat on sovintegen els turistes.
Potser que tot aquest entorn, de tanta placidesa i haver estat una mica fora de totes les guerres, ha estat el secret de la longetivitat d’aquesta dona.La seva mirada, els seus ulls, les seves mans, ens enseyen a viure i nosaltres a respectar la vellesa que tanta saviesa porten dins seu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.