Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

30 de gener 2014 – Tê’t Any Nou a Viêt Nam

Publicat el 26 de gener de 2014 per rginer
A Viêt Nam tothom està enfeinat. Han de preparar les menges per celebrar l’any nou, l’any del cavall. Els deus de la cuina sembla que ja han marxat lluny a trobar-se amb els ancestres i per informar si la casa és a punt i i la família ha fet net de tot el que ha passat l’any anterior. Les famílies esperen el seu retorn amb bones notícies i això passarà el proper dia 30 de gener, que serà el començament de la celebració del Tê’t.

Trobar bitllets d’avió a Hà Nôi o a Ho Chi Minh és difícil, diría que impossible. Els trens i autocars no accepten ja més reserves. Any rera any són més els vietnamites que tornen al seu país per celebrar el Tê’t amb la família. Queden lluny els anys de foscor i rancúnies. El banh chung  no pot faltar mai a les cases i cal preparar-lo aviat, una o dues setmanes abans. Els albercoquers i presseguers ja són també a punt. Ara cal escollir el més bonic. D’altres prefereixen el kumquat, però les branques i els arbres sempre en flor, i de les branques els infants penjaran els seus desitjos, com nosaltres les cartes al reis. De color vermell, el color de la sort.

El cavall és l’animal del zodiac d’enguany. La serp haurà acabat el seu any. El cavall és un conversador tranquil, generós en els seus elogis, i per tant agrada a la gent, però  rarament escolten i accepten els consells dels altres. Tenen un temperament irascible i són propensos a colpejar. És savi i intel.ligent, i és molt amic dels humans. Són ràpids, i se’ls compara amb el sol que viatja tots els dies de l’any per la terra. Té moltes contradiccions. Les seves millors hores són al migdia, quan el sol és ben alt. 

Els nascuts en els anys 1906-1918-1930-1942-1954-1966-1978-1990-2002-2014-2022 tenen com a símbol del zodiac vietnamita, el cavall. Moltes parelles decideixen l’any de naixement dels seus fills tot mirant l’horòscop i si és un animal que li donarà sort en la vida. Els vietnamites són molt supersticiosos i creuen fermament en aquest fet. Penso que el cavall no és un dels animals preferits entre els vietnamites. De fet no he vist mai molts cavalls. El búfal és el seu company i animal per excel.lència.

Els amics em diuen que ja han vist marxar els deus de la cuina per anar a visitar els seus ancestres, i van preparar l’altar amb forces menges. El proper dia 30 aniré al restaurant vietnamita Pho per fer un bon àpat i celebrar aquesta entrada d’any, el segon per a mí. De fet els vietnamites no celebren els seus aniversaris, el dia concret que van neixer. El nou any és l’aniversari de tots els milions de vietnamites.
El primer dia del Tê’t felicitaré a tots els amics i no cal pensar-hi més.

Fotografia: Segells commemoratius de l’any del cavall.
Arxiu: Com aprofitar la motocicleta per transportar kumquats. Els vietnamites són un mestres.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.