Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Votació històrica: PE llança el guant als governs de la UE i aposta per una PPC més sostenible / Voto histórico: PE arroja el guante a los gobiernos de la UE y apuesta por una PPC más sostenible

El Parlament Europeu ha votat avui les propostes per reformar la Política Comuna de Pesca de la UE. Es tracta d’un vot històric. Els diputats i diputades hem tingut veu i vot, per primera vegada com co-decisors, sobre els fonaments de la política pesquera de la UE. Els Verds acollim molt favorablement el resultat, en particular que posi fi als descarts i que incorpori els plans de gestió sostenible de la pesca. Tanmateix, els governs de la UE ara han de donar suport al vot del PE i garantir una reforma sostenible de la política pesquera comuna.

La flota europea està sobredimensionada, i en conseqüència ha sobrepescat fins a límits dramàtics. Calia corregir el rumb. I ho hem fet. El Parlament ha votat avui, finalment, a favor d’una política pesquera de la UE que sigui sostenible.

En concret, el Parlament ha donat suport els plans que exigeixen nivells sostenibles de pesca a partir del 2015, per permetre que les poblacions de peixos es restableixin en nivells abundants el 2020. Aquesta és la clau: ‘més peixos al mar significa també una pesca més rendible, per això cal garantir la recuperació dels estocs per sobre del rendiment màxim sostenible el 2020, de manera que aquesta situació beneficiarà tant al medi ambient com al sector. També hem votat a favor de posar fi al sense sentit dels descarts massius, posant especial èmfasi en que la prioritat rau en promoure arts més selectives.

Així mateix, els Verds celebrem que el Parlament hagi fet seva la nostra proposta de condicionar el dret de pesca a aquells que garanteixin millors pràctiques socials i ambientals, de cara a recompensar el sector de la pesca artesanal, més sostenible.

Tot plegat fa que el resultat global sigui certament positiu.

Aquesta votació històrica, en la qual el Parlament ha assumit per primera vegada el seu rol de codecisió en la política europea de pesca, llança un guant als governs de la UE. Ara li toca al Consell adoptar la seva posició (ho farà aquest mes). Si els ministres de Pesca de la UE són responsable, i escolten la veu del Parlament (que és també la de milions de ciutadans i ciutadanes), podríem estar davant la fi de la desmesura i la destrucció, i davant una nova política pesquera que no suposi buidar els mars i arruïnar a la part del sector que fa bé les coses. Malauradament, alguns països al Consell continúen ancorats en el passat i pretenen ajornar qualsevol canvi fins després del 2020. Cal impedir-ho, per la simple raó que llavors serà massa tard. És per això que espero que el vot d’avui del Parlament serveixi d’estímul i garanteixi que no llençarem per la borda aquesta oportunitat històrica .

(1) El Tractat de Lisboa estableix que el Parlament Europeu és codecisor sobre la política comunitària de pesca, per primera vegada.

 

CAST

COMUNICADO DE PRENSA – Estrasburgo, 6 de Febrero 2013

Reforma de la política pesquera de la EU

Voto histórico: PE arroja el guante a los gobiernos de la UE y apuesta por una PPC más sostenible

El Parlamento Europeo ha votado hoy las propuestas para reformar la Política Común de Pesca de la UE. Se trata de un voto histórico. Los diputados y diputadas han tenido voz y voto, por primera vez como co-decisores, sobre los fundamentos de la política pesquera de la UE (1). Los Verdes han acogido muy favorablemente el resultado, en particular el que ponga fin a los descartes y que incorpore los planes de gestión sostenible de la pesca. No obstante, los gobiernos de la UE deben ahora respaldar el voto del PE y apoyar una reforma sostenible de la política pesquera común.

Comentando el resultado de la votación, el vicepresidente de los Verdes y miembro de la Comisión de Pesca, Raül Romeva i Rueda (ICV) ha dicho:

“La flota europea está sobredimensionada, y en consecuencia ha sobrepescado hasta límites dramáticos. Era necesario corregir el rumbo. Y lo hemos hecho. El Parlamento ha votado hoy, finalmente, en favor de una política pesquera de la UE que sea sostenible.

En concreto, el Parlamento ha respaldado los planes que exigen niveles sostenibles de pesca a partir de 2015, para permitir que las poblaciones de peces se restablezcan en niveles abundantes en el 2020. Ésta es la clave: más peces en el mar, significa una pesca más rentable para los pescadores, por lo que esta situación beneficiará tanto al medio ambiente como al sector. También han votado a favor de poner fin al sin sentido de los descartes masivos, poniendo especial énfasis en que la prioridad radica en promover artes más selectivas.

No obstante, los Verdes hubiéramos deseado que el Parlamento apoyara nuestra propuesta de condicionar el derecho de pesca a quienes garanticen mejores prácticas sociales y ambientales, con vistas a recompensar al sector de la pesca artesanal, más sostenible. Aún así, el resultado global es ciertamente positivo.

Esta votación histórica, en la que el Parlamento ha asumido por primera vez su rol de co-decisión en la política europea de pesca, arroja un guante a los gobiernos de la UE. Ahora le toca al Consejo adoptar su posición (lo hará este mes). Si los ministros de Pesca de la UE son responsable, y escuchan la voz del Parlamento (que es también la de millones de ciudadanos y ciudadanas), podríamos estar ante el fin de la desmesura y la destrucción, y ante una nueva política pesquera que no suponga vaciar los mares y arruinar a la parte del sector que hace bien las cosas. Por desgracia, algunos países en el Consejo siguen anclados en el pasado y pretenden aplazar cualquier cambio hasta después de 2020. Hay que impedirlo, por la simple razón que entonces será demasiado tarde. Es por ello que espero que el voto de hoy del Parlamento sirva de estímulo y garantice que no echemos por la borda esta oportunidad histórica”.

(1) El Tratado de Lisboa establece que el Parlamento Europeo es codecisor sobre la política comunitaria de pesca, por primera vez.

 

 

Foto: Celebrant el resultat. Font: PE.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent