Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Valoració del vot, al PE, de la resolució sobre el Sàhara Occidental

Adjunto la nota que he fet després de la votació avui, al PE, sobre la proposta de resolució conjunta en relació al Sáhara Occidental:

Sahara Occidental: Verdes/ALE se congratulan de que el PE, finalmente, hable claro sobre el Sahara

Tras el voto de la resolución sobre el Sahara occidental, el eurodiputado de ICV y vicepresidente de Verdes/ALE, Raül Romeva i Rueda, ha comentado lo siguiente:

“Tras los múltiples intentos por parte del régimen de Marruecos de impedir que este Parlamento se pronunciara sobre la situación de los derechos humanos en el Sahara Occidental, debemos congratularnos por que en esta ocasión el lobby marroquí haya fracasado. Debemos recordar, una vez más, que este Parlamento es soberano y que debe poder hablar y adoptar posiciones sobre cualquier tema, especialmente cuando se trata de vulneraciones de derechos humanos en un país con el que tenemos una relación privilegiada. Por ello considero inaceptable las constantes injerencias marroquíes.

Así mismo, el texto de la resolución no es sino un compromiso entre posturas que parten de análisis muy distintos, por ello quiero dejar clara la postura de nuestro grupo en favor del pueblo Sahraui, y en concreto nuestra condena de la provocadora e irresponsable manera como se desmanteló el campo de Gdaim Izyk. No podemos poner al mismo nivel a quienes agreden, torturan y masacran, con quienes tratan de defenderse. Por ello es necesaria una investigación independiente, así como que se permita el libre acceso y circulación de los responsables de los medios de comunicación e información.

La UE, y especialmente España y Francia, deben asumir su responsabilidad histórica y demandar a Marruecos que cese en su actitud bloqueante e intransigente. Una forma clara y políticamente necesaria de hacerlo es congelando los numerosos acuerdos comerciales y de relaciones privilegiadas que existen entre la UE y el Reino de Marruecos, y haciendo todo lo posible por que tenga lugar el referéndum de autodeterminación contemplado en numerosas resoluciones de Naciones Unidas”

Foto: Gdaim Izyik. Font: EFE



  1. I com és que ningú es pregunta per què al Sahara no n’hi ha cacs blaus i soldats de l’ONU per a evitar l’agressió als civils i al poble saharauí?

  2. Al subsol saharaui hi ha molts interessos econòmics que els marroquins no deixan en mans dels saharauis … per això veig difícil una sol·lució.
    Si no hi haguera una situació tensa i complexa, ja fa molt temps que les grans multinacional hi estaríen treballant sobre el terreny.

  3. Els fets del Sàhara i la tèbia quan no complaent resposta del govern espanyol i les institucions europees em fan sospitar que hi ha de haver alguna cosa que ens volen amagar.  No crec que siguen els interessos pesquers, miners o petroliers . De fet a mi eixa cantarella dels interessos econòmics no me convenç. A més el Marroc no és l’única tirania que gaudeix de la complaença europea: tenim el règim d’en Gadafi (¿o és  Qadafi? ).
    Marroc i Líbia són els fronterers d’Europa. Fan la feina bruta contra la immigració africana. Els gendarmes marroquins den ocasions han disparat contra aquells que intenten saltar les tanques de filferro a Ceuta i a Melilla, així no ho han de fer els guàrdies civils espanyols. Tant a Marroc com a Líbia les forces de seguretat detenen las migrants i els abandonen a la seua sort fora de les seus fronteres, en mig del desert del Sàhara, i  la conseqüència n’és la mort , com demostren les imatges que circulen per internet de cadàvers i despulles devorades pels voltors.  Mentre, Gadafi visita Itàlia amb tot luxe i pompa . Mentre, els condemnats per l’atemptat de Lockerbie surten d’una presó escocesa i s’en tornen cap a cas. Mentre, Mohamed VI imposa el seu regnat de terror al Sàhara.  ÉS EL PREU  QUE EUROPA PAGA A LA POLICIA FRONTERERA QUE HA DESLOCALITZAT A LÍBIA I MARROC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.