Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Tres Resolucions d’Urgència sobre Drets Humans

Acabem avui una nova sessió plenària a Estrasburg clarament marcada pel debat sobre la CIA. Tanmateix, com cada dijous de la setmana de plenària a Estrasburg, avui toca debatre i votar tres resolucions d’urgència sobre tres casos de vulneracions de drets humans. En aquesta ocasió, els casos que centren la nostra atenció són: la represa del Diàleg entre el govern xinès i els enviats del Dalai Lama, l’actual situació política a Guinea,  i la situació humanitària dels refugiats procedents de l’Iraq. (Segueix…

1. Sobre la represa del diàleg entre les autoritats xineses i els representants del Dalai Lama: adjunto aquí la proposta de Verds/Ale i aquí la consensuada amb d’altres grups polítics.

Adjunto també la meva intervenció en plenària:

A pesar de que desde 2002 llevamos ya 5 rondas de diálogo entre el Gobierno de la Republica Popular de China y los representantes del Dalai Lama, es harto evidente que existen diferencias de fondo que dificultan llegar a un acuerdo definitivo que permita clarificar la situación del Tibet de un modo que sea satisfactorio para todas las partes, pero al mismo tiempo justo y digno, sobre todo para la población tibetana. 

Sin embargo, soy de los que piensa que la responsabilidad de cada una de las dos partes por no haber llegado a un acuerdo no es comparable.  

El Dalai Lama, como representante temporal del pueblo tibetano, ha manifestado en diversas ocasiones su voluntad de diálogo y acuerdo, e incluso ha renunciado a pedir la total independencia en favor de una autonomía verdadera que garantice el respeto por la identidad étnica, lingüística, cultural y religiosa en el Tibet. 

En este sentido, creo que es el Gobierno chino quien debería mostrar ahora signos de mejor voluntad y aceptar, al menos, la reanudación del diálogo con objeto de llegar a un buen acuerdo.  

Y por ello insto a la Comisión Europea, al Consejo y a los Estados miembros a que aprovechen todos los espacios existentes para apoyar una nueva ronda del diálogo sinotibetano.  

En especial, creo es fundamental aprovechar las negociaciones sobre un  nuevo Acuerdo marco de colaboración y cooperación UE-China, iniciadas el pasado 17 de enero, para poner de manifiesto el compromiso comunitario en favor del diálogo y de una solución justa y duradera con relación al Tibet. 

2. Resolució sobre persones refugiades provinents de l’Iraq: adjunto aquí la proposta de Verds/ALE i aquí la que finalment ha estat consensuada amb d’altres grups.

3. Sobre la situació actual a Guinea: adjunto aquí la proposta de Verds/Ale i aquí la consensuada finalment amb d’altres grups. 

Foto: Manifestació a Londres en favor de la llibertat del Tibet (Campanya Free Tibet). Font: AP/BBC



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Àsia Oriental (DDHH, Xina, Tibet, Taiwan, Birmània,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent