Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Sospites de l’existència de gas i petroli davant la costa catalana i balear? Ja ens podem preparar. L’avaricia no té límits.

Fa pocs dies hem sabut que l’empresa Capricorn Spain, SL, filial de la britànica Cairn va aconseguir una dotzena de permisos de prospecció d’hidrocarburs (informació publicada el dia 17 de gener de 2013 en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per la Direcció General de Política Energètica i Mines).

El procediment consisteix a crear explosions amb un canó d’aire comprimit des d’un vaixell i captar el rebot de les ones al fons marí. L’empresa investigarà la presència de gas i petroli en uns 11.500 quilòmetres quadrats de la mar Mediterrània davant la costa catalana i les pitiüses.

Això generarà efectes adversos en el medi ambient i principalment sobre els peixos, cefalòpodes i al coral, així com sobre la protecció dels dofins que habiten el Cap de Creus i les illes pitiüses. És per això que grups ecologistes, com els mateixos alcaldes d’algunes ciutats, s’han manifestat en contra dels permisos.

En la resposta E-010860/2011 el Sr. Oetinger en nom de la Comissió explicava que s’està elaborant una proposta de Reglament (COM (2011) 0688) sobre la seguretat de les activitats de prospecció, exploració i producció de petroli i de gas mar endins. En la proposta s’explica com reforçar els mitjans per influir en les normes de seguretat a alta mar i es preveu l’obligatorietat dels Estats membres a informar la Comissió, de les accions que puguin ser susceptibles d’accidents en alta mar.

Així mateix, la Directiva 2008/56/CE per la qual s’estableix un marc d’acció comunitària per a la política del medi marí, disposa en l’article 13, apartat 5, la necessitat del govern espanyol d’informar l’autoritat competent per evitar qualsevol desastre ecològic.

Per tot plegat acabo de dirigir una bateria de noves preguntes a la Comissió Europea en les quals demano el següent:

Quina opinió té la Comissió respecte a l’inici de prospeccions petrolieres en una zona d’alt valor ecològic i d’elevada dependència econòmica del turisme com és el cas de la Costa Brava i la costa Mediterrània a Girona i les Balears?

Ha informat el govern espanyol a la UE, tal i com estableix la Directiva 2008/56/CE?

Sap si s’han realitzat estudis d’impacte mediambiental abans de la concessió de les prospeccions?

Creu que els permisos atorgats compleixen amb la Directiva 94/22/CE sobre concessió, producció i explotació d’hidrocarburs?

Creu que les prospeccions al mar mediterrani compliria plenament la proposta de Reglament que estan elaborant entre la Comissió i el Parlament Europeu?

Font foto: Diario de ibiza.


  1. Molt bones qüestions i posats a pensar malament, què ens volen arruinar el patrimoni ecològic que tenim davant la costa catalana?
  2. A part del valor ecològic de “per se” cal afegir la pèrdua de productivitat alimentària de les nostres costes. Hi haurà mecanismes de compensació per aquesta pèrdua?. Tenen pòlissa d’assegurança en cas de desastre ecològic?. A quant ascendeix aquesta?. Una altra via d’evitar les prospeccions seria forçar a que contractessin una assegurança en aquest cas. A veure quína asseguradora li cobriria un potencial desastre ecològic !!

    Salutacions
      

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.