Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Sàhara Occ.: hem salvat que el PE voti resolució

Finalment el Parlament Europeu votarà dijous una resolució sobre la situació al Sàhara Occidental. 156 eurodiputats i eurodiputades hem donat suport a que el Parlament adopti una resolució sobre el Sàhara Occidental, contra 113 que s’hi han oposat, i 16 que s’han abstingut. El contingut, però, és el que ara toca negociar.

Això vol dir que el ple de l’Eurocambra ha decidit avançar a aquest dijous el vot d’una resolució sobre la situació al Sàhara Occidental, inicialment previst per a la sessió plenària de desembre.

La proposta de mantenir la votació d’una resolució l’ha presentada al ple pel portuguès Joao Ferreira. El President Buzek ha demanat llavors una opinió a favor i una en contra. Per defensar la proposta m’he aixecat jo i he recolzat la iniciativa. Entenc que en l’actual situació el Parlament no pot quedar mut, i encara menys restar condicionat al què pugui dir el principal responsable del què ha passat, el govern marroquí. El Parlament Europeu ha de poder expressar la seva inquietud i rebuig, i això és el que confio que sortirà de les negociacions entre els diferents grups.

Per oposar-s’hi ha agafat llavors la paraula el president del grup Socialistes i Demòcrates, l’alemany Martin Schulz, qui ha argumentat “hem d’escoltar primer al ministre d’Afers Exteriors marroquí -la compareixença de qui està prevista per l’1 de desembre davant la comissió d’Afers Estrangers- i després votar la resolució “.

No obstant res no està guanyat. Em consta l’enorme movilització que està desplegant la diplomàcia marroquí per tal de contrarrestar una resolució crítica de part del Parlament Europeu. I ja en altres ocasions han aconseguit el suport d’algunes delegacions importants per tal de sortir-se’n amb la seva.

De moment el calendari queda de la següent manera:

Projectes de resolució: Demà, dimarts 23 de novembre a les 12.00 hores;
Negociació entre ponents dels diferents grups (pels Verds/ALE em toca a mi) a les 15.00;
Esmenes i projectes de resolució conjunta: Dimecres 24 de novembre a les 12.00 hores;
Esmenes als projectes de resolució conjunta: Dimecres 24 de novembre a les 13.00 hores.

 

Foto: Sahara RightsDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.