Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 20 de juny de 2013

Prospeccions al Mediterrani: allargar l’agonia de la dependència del petroli, al preu de destruir el fons marí.

Fa temps que ressonen arreu les intencions de la petroliera irlandesa Cairn Energy d’iniciar a finals d’any un seguit de prospeccions submarines a 35 milles de la costa eivissenca amb l’objectiu de trobar petroli. Més enllà de la ja de per sí qüestionable obsessió per seguir allargant l’agonia de la dependència dels combustibles fòssils, en aquests moments hi ha una qüestió immediata que preocupa altament l’entorn com és l’impacte que tindran les esmentades proves. 

Aquestes prospeccions consistiran en realitzar una sèrie de detonacions submarines que generen ones de ressonància que els permetin desxifrar la composició de la roca sota el mar.

La comunitat científica ha adoptat els 180 decibels com el nivell d’intensitat acústica a partir del qual es poden produir mals fisiològics irreversibles en cetacis i tortugues marines, i les detonacions d’aquestes prospeccions arribaran als 249 decibels.

L’emissió d’ones afecta el sistema de col · locació dels cetacis, alterant el seu comportament, capacitat d’alimentació, orientació i rutes migratòries, per no parlar dels efectes devastadors per a la pesca, que quedarà literalment arrasada. Segons els estudis elaborats tant per la Universitat Politècnica de València com pel Cabildo de Lanzarote, l’aparició de cadàvers de cetacis desorientats a les platges serà una de les principals conseqüències d’aquestes detonacions.

Per tot plegat, he plantejat una sèrie de preguntes a la Comissió Europea en els següents termes.
  
Quina opinió té la Comissió sobre aquesta prospecció i els efectes que tindrà en l’ecosistema?

coneixement la Comissió de les espècies que en resultaran afectades?

Creu la Comissió que l’Estat espanyol hauria de portar a terme alguna acció per evitar els efectes en cetacis, tortugues marines, aus marines i recursos pesquers?

Creu la Comissió que és admissible que les detonacions siguin de 249 dB quan hi ha consens entre la comunitat científica sobre l’afectació a cetacis i tortugues per sobre dels 180 dB?

Nota: del tema ja se n’han fet ressò, entre d’altres, elnoudiari.es , Ultima Hora o l’AraBalears .

Nota 2: Molt em temo, però que això serà només un aperitiu, i que la qüestió requerirà que en seguim parlant.  

 Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.