Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Primera web de la UE en català

La seu de la Comissió Europea a Barcelona acaba de presentar la primera web de la UE en català (el nom del portal és: La UE a Catalunya i les Illes Balears). Vegeu-ne la nota que n’ha fet Vilaweb. Cal felicitar-se per la iniciativa. Per part meva ja l’he afegida a la secció Més sobre Europa d’aquest bloc.

Foto: Manel Camós, en la presentació. Font: Vilaweb 1. Perqué no s’inclou el País Valencià? O es que s’equivoca Toni Cucarella en el seu blog:
  La victòria del secessionisme
  cucarella | enllaç permanent | dijous, 25 d’octubre de 2007 | 18:25h

  El pitjor enemic l’hem tingut dins de casa. Deien que defensaven la unitat de la llengua i, posats al nostre costat, també assenyalaven els blaveros com a secessionistes. Però al final han estat ells els qui han consumat la secessió. Pacte rere pacte fins a la divisió final. No importava que Moratinos proclamara que legalment valencià i català eren llengües diferenciades: en comptes de prendre’n nota i fer l’autocrítica que calia dispararen contra el ministre del PSOE, tanmateix Moratinos aplicava la llei que els mateixos que ara clamaven havien pactat i donat suport. Tant se valia que arreu proliferara com una pesta la diferenciació entre català i valencià: tothom mirava cap a un altre costat i donava suport a l’AVL i deia que no hi havia perill de secessió perquè la normativa comptava amb el suport de filòlegs com Saldanya, Casanova, Hauf, Ferrando i tutti quanti.

  Però la realitat és la que és i la secessió no és solament tenir gramàtiques diferenciades, és, sobretot, tenir vida diferenciada, viure separadament. Tot sovint apareixen ací i allà denúncies que hi ha empreses privades importants i tota mena d’administracions públiques que diferencien eentre català i valencià, fins i tot el PNB s’afegeix al destarifo i demana versions de català i de valencià separadament, i l’última que ens han regalat és que es presenta la primera web oficial de la UE en català; es dirigeix als ciutadans de Catalunya i de les Illes, però no té en compte el País Valencià. La secessió lingüística és, doncs, un fet, una terrible realitat que alguns encara emmascaren enarborant gramàtiques amb accents. I la secessió lingüística no l’han aconseguida els blaveros “de sempre”, sinó els secessionistes il·lustrats, amb el suport l’IEC poruc i de tots els partits polítics –del nord i del sud–, sindicats, editorials, mitjans de comunciació –sobretot els nostrats– que han donat suport –tàcit o explícit– a l’AVL i han acceptat les seues funestes conseqüències segregadores.

  Davant la realitat de la secessió, caldria demanar-se si algú de tots els implicats és capaç de posar el fre i fer marxa arrere. I si no n’hi ha, de marxa arrere, diguem-ho clar, doncs, que la unitat del català se n’ha anat en orris, que català i valencià ja no fan vida en comú. Ni la faran.

  El pitjor de tot, però, és el discurs benintencionat de l’unitarisme oficial. Diuen que a la web de la UE hi posaran alguna noticieta del País Valencià. A qui li agrada viure d’almoines?

 2. Raül,

  moltes gràcies per informar-nos dels actes a favor del català i d’aquesta web en concret. Jo també lamento moltíssim que no s’inclogui el País Valencià, la Franja de Ponent, la Catalunya nord, l’Alguer i el Carxe. Tenim un país destroçat institucionalment i això fa molt de mal a la llengua. Mai no podem estar contents del tot amb les constants traves que ens arriben d’Espanya. Espero que els polítics us mantingueu ferms davant de la discriminació espanyol, ben al contrari del que va passar amb l’estatut (tot un desastre per al país). He fet un link d’aquesta web al meu blog. Endavant amb la teua defensa del català arreu.

  salut,

  emigdi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Llengües (català a la UE, multilingüisme,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent