Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Pregunta sobre la MAT a la Comissió (i altres temes sessió plenària)

Davant les nombroses incerteses que encara queden en relació a la construcció de la línea de Molt Alta Tensió entre França i Espanya (passant per Catalunya), i recollint així mateix la preocupació que molt gent està manifestant de fa temps al territori a banda i banda dels Pirineus, l’eurodiputat verd francès de Toulouse, i vicepresident del Parlament Europeu, Gérard Onesta, i jo mateix hem presentat de manera conjunta una pregunta a la Comissió amb la intenció de mantenir obert el debat ja que entenem que encara hi ha marge, encara que sigui petit, per actuar sobre la qüestió. La pregunta és la següent: (segueix…)

Depuis que l’idée en a été émise il y a plus de 20 ans, la construction d’une ligne électrique à très haute tension (THT) entre la France et l’Espagne, traversant les Pyrénées, a rencontré -et continue toujours à  rencontrer- de fortes oppositions citoyennes et politiques, que nous partageons totalement. Pourtant cette ligne reste une priorité tant pour la Commission que pour les gouvernements français et espagnols comme l’attestent les déclarations des chefs de gouvernement lors du dernier sommet franco-espagnol du 17 octobre 2005.

Lors du débat public organisé par le gouvernement français sur cette ligne THT en 2003, une contre-expertise réalisée à la demande du préfet a prouvé que la nouvelle ligne ne servirait ni au réseau haut-débit, ni à l’alimentation du futur TGV franco-espagnol. La vente d’électricité par EDF à l’Espagne apparaît donc comme l’unique raison d’être de cette ligne. Etonnamment, aucun débat public n’a été réellement organisé par les autorités espagnoles.

Dans ce cadre, sur quelles études se base la Commission pour justifier la création d’une ligne THT nouvelle entre la France et l’Espagne? Et, plus avant, quelle utilité voit-elle dans cette interconnexion?

Par ailleurs, la Commission prévoit-elle d’intervenir directement dans le projet pour accélérer sa réalisation par la France et l’Espagne, malgré les oppositions locales? Dans ce cas, la Commission est-elle prête à soutenir un passage en force du gouvernement français et/ou espagnol, au mépris de ces oppositions locales?

Enfin cette ligne THT entre la France et l’Espagne amène à se placer dans le contexte plus large de la réalisation d’une boucle électrique méditerranéenne. Comment la Commission envisage-t-elle l’alimentation d’une telle boucle électrique autour de la Méditerranée?

Més sobre la sessió plenària a Estrasburg

Apart de les qüestions que ja he anat comentant en anteriors apunts voldria mencionar alguns altres aspectes que han estat importants aquesta setmana, com per exemple la discussió i votació sobre l’informe Rapkay relatiu als Serveis d’Interès General (SEIG) (l’antiga Directiva Bolkestein). En resum, la nostra postura és la mateixa que ja vàrem defensar quan el debat de la Directiva Bolkestein. És a dir, entenem que la prioritat és fer una llei marc de Serveis d’Interès General. Sigui com sigui aquesta no sembla la línea general que avui per avui defensen la majoria dels grups polítics del Parlament Europeu. El tema ha estat seguit ben de prop pels nostres companys de Grup, Alain Lipietz i Pierre Jonckeer, els quals en van fer la següent nota de premsa.

Pel què fa a l’ampliació, també s’ha debatut què fer amb Rumania i Bulgaria, pendents d’entrar el juny de 2007, però que encara mostren moltes deficiències que cal avaluar i que, des del meu punt de vista, recomanen que la incorporació es posposi fins 2008. Veure per exemple aquesta nota de premsa de Joost Lagendijk, company holandès del Grup, membre de Groenlinks.

Per part meva, em va tocar també intervenir sobre la situació actual a Darfur, i vaig reclamar que la comunitat internacional assumeixi la seva responsabilitat de protegir la població civil. No podem permetre que la nostra passivitat avali de manera còmplice un nou genocidi, aquest cop al Sudan. Aquesta és la meva intervenció.

Finalment, pel què fa al sempre delicat tema de Turquia, l’informe Eurlings ha permès novament discutir la qüestió. En resum, la nostra postura en relació a aquest informe és que consisteix en un text a la vegada exigent i dur, però també just, tal i com han expressat els nostres companys de grup Cem Özdemir, verd alemany, i Joost Lagendijk.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.