Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Petita victòria pels drets LGBT a Letònia

En apunts anteriors (veure, p.e., Autoritats letones prohibeixen marxa gai lesbiana ) he explicat la difícil situació que viu la població LGBT a Letònia. Avui, però, ens ha arribat una bona notícia provinent de Riga: el comitè d’afers socials i laborals del parlament letó ha aprovat esmenar la Llei Laboral establint la ‘prohibició de tota discriminació en l’àmbit laboral motivada per raons d’orientació sexual’. Letònia és, conjuntament amb Polònia, un dels països de la UE en què les autoritats mantenen una actitud més tancada, i de vegades manifestament homòfoba. Aquesta situació ha comportat que el bureau de l’intergrup LGBT del Parlament Europeu hàgim presentat diverses queixes i preguntes a la Comissió (veure per exemple aquesta, amb resposta inclosa de part de la Comissió), les quals, tal i com ha quedat manifest en la discussió al Parlament letó, han tingut una evident influència en el canvi d’actitud d’aquesta institució. La notícia ha aparegut en diversos mitjans de comunicació letons  de la manera següent: (segueix…)

Parliamentary committee supports including a ban on discrimination on grounds of sexual orientation in labour law

The parliament?s social and labour affairs committee Tuesday supported amendments to the labour law explicitly banning discrimination in labour relations on grounds of sexual orientation. Representatives of the Welfare Ministry said in the committee meeting that several members of the European Parliament have expressed a request to Latvia to explain why it has failed in two years time to transpose the discrimination prohibition directive. Latvia has to provide explanations by Oct. 2 and the issue will be considered by the European Parliament depending on what will be said in those explanations. The European Commission meanwhile will continue the infringement proceedings against Latvia and it, possibly, could file a claim against Latvia with the court, the Welfare Ministry officials said. (Latvijas Radio 1; ?Pusdiena?, 12.09.2006, 12.00; LNT NEWS ?Zi?as?, 12.09.2006, 20.00)

Aquest fet demostra la importància que determinats aspectes relacionats amb la vulneració de drets fonamentals siguin seguits amb atenció al Parlament Europeu, i que se’n facin les denuncies pertinents.

Per altra banda, aquesta bona notícia ha coincidit amb la presentació al Parlament Europeu de l’informe elaborat conjuntament per ILGA i IGLYO sobre ‘Social Exclusion of Young Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT) people in Europe’ (el podeu trobar aquí) en el qual es posa de manifest les dificultats a les quals ha de fer front diàriament el col.lectiu LGBT, especialment les persones més joves, i les diverses maneres de discriminació i d’exclusió social que pateixen, entre les quals cal destacar tota mena d’agressions, físiques i verbals, així com persecucions i estigmatitzacions.  L’informe també recull, però, algunes bones pràctiques sobre com combatre aquesta situació, entre les quals destaca una iniciativa catalana: ‘Torna a l’escola’, promoguda per l’ONG INCLOU.



  1. Però no ho hauríem de celebrar. Vull dir, que sí, és clar, està molt bé. Però és que això hauria de ser un requisit com ho són (ho han de ser-ho) la resta de drets humans que han de complir els països que se’n vulguin beneficiar de la unió amb altres estats democràtics. Aquests xicotets avanços formals són un primer pas, però com es veu als informes de l’ILGA, no sempre volen dir allò que semblen i moltes vegades es queden en paper mullat. Si no hi ha sancions seerioses per incompliment, aquí i allà, no anem bé. Tot i sone a fatxa això de castigar, no sé si hi ha una solució millor.

    Per cert, que quan es parla dels estats més homòfobs, sovint se’ns oblida el Vaticà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de LGBT per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent